Aldara

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Aldara

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Aldara
  De werkzame stof in Aldara is imiquimod.

  Imiquimod remt de groei van cellen.

  Artsen schrijven dit middel voor bij een speciaal soort genitale wratten, een vorm van kanker van de huid (basaalcelcarcinoom) en een huidaandoening (actinische keratosen).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn jeuk en pijn op of rond de aangedane plek en lichte vlekken van de behandelde plek.

  Soms

  • Jeuk en pijn op of rond de wrat, zelden met zwelling, schilfering of ontvelling.
  • Vijf jaar na gebruik kunnen lichte vlekken op de huid voorkomen.

  Zelden

  • Prikkeling, branderigheid, roodheid en andere irritatie als u het middel aanbrengt. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft. Breng de crème niet aan op plaatsen met open zweren of wonden, ogen, lippen of neusgaten. Heeft u te veel last van de crème, verwijder deze dan meteen weer met water en milde zeep. Raadpleeg uw arts of u het middel verder kunt gebruiken. De gezonde huid kan beschadigen als het middel er op komt. U kunt de gezonde huid beschermen door rond de wrat een beetje zinkolie of vaseline te smeren.
  • Zweertjes, korsten en blaasjes op het gebied waar u het middel heeft aangebracht. Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk moet de dosering worden aangepast.
  • Verkleuring van de huid op en rond de behandelde plek. Deze verkleuring kan blijvend zijn.
  • Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en spierpijn.

  Zeer zelden

  • Bij mannen: als u dit middel op of rond de voorhuid gebruikt, kan deze verkleven of vernauwen. Dit kunt u voorkomen door dagelijks de voorhuid terug te trekken en dit huidgebied te wassen. Deze waarschuwing is niet van toepassing op besneden mannen. Raadpleeg uw arts als u merkt dat de voorhuid zich vernauwt.
  • Klachten van de geslachtsdelen, zoals pijn aan de vagina of penis, droge vagina of erectieproblemen.
  • Griepachtige verschijnselen, koorts, stijfheid en malaise

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

  Als u veel last heeft van de bijwerkingen zult u een of twee weken moeten stoppen met de behandeling, totdat de huid weer voldoende is hersteld. Overleg dit met uw arts.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Was de handen en aangedane huid met water en zeep en droog goed af.
  • Bescherm eventueel de gezonde huid rond de aangedane plek door rond de aangedane plek een beetje zinkolie of vaseline te smeren. Breng de crème niet aan op plaatsen met open zweren of wonden, ogen, lippen of neusgaten.
  • Breng voor de nacht een beetje crème aan op de te behandelen plekken. Wrijf de plekken goed in tot de crème hier volledig is ingetrokken. Zorg dat de crème niet op de gezonde huid komt. Bij behandeling voor kanker (basaalcelcarcinoom) moet u de crème ook ongeveer 1 cm rondom de te behandelen plekken aanbrengen.
  • Was de handen na aanbrengen goed. U kunt bij het aanbrengen ook een zogenaamde vingercondoom of een plastic wegwerphandschoen dragen. Vraag hiernaar in de apotheek.
  • Verwijder de crème de volgende ochtend met water en een milde zeep. Bij genitale wratten na zes tot tien uur en bij kanker (basaalcelcarcinoom) en huidaandoening (actinische keratose) na 8 uur.

  Wanneer?

  Genitele wratten
  Meestal moet u dit middel drie keer per week om de dag aanbrengen, bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag.

  Verwijder de crème voorafgaand aan seksueel contact. Gebruik geen condoom of pessarium, want de crème kan het rubber van condooms of pessaria aantasten. Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren, een pessarium kan beschadigen en zo niet meer betrouwbaar zijn.

  Kanker (basaalcelcarcinoom)
  Gebruik de crème elke week vijf dagen achterelkaar, bijvoorbeeld maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Op zaterdag en zondag brengt u dan geen crème aan.

  Vermijd zonlicht en ga niet onder de zonnebank tijdens behandeling met imiquimod. Draag beschermende kleding en een hoed.

  Huidaandoening (actinische keratose)
  Gebruik de crème drie keer per week om de dag, bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag.

  Vermijd zonlicht en ga niet onder de zonnebank tijdens behandeling met imiquimod. Draag beschermende kleding en een hoed.

  Hoe lang?

  Genitele wratten
  Gebruik de crème totdat de wratten zijn verdwenen, maar niet langer dan 16 weken achter elkaar (telkens maximaal 3 dagen per week). Mochten de wratten opnieuw opkomen: een tweede keer blijkt dit middel minder effectief te zijn.

  Kanker (basaalcelcarcinoom)
  Gebruik de crème gedurende zes weken.

  Huidaandoening (actinische keratose)
  Gebruik de crème gedurende 4 weken. Mocht de huidaandoening dan nog niet verdwenen te zijn dan kan nog een behandeling van 4 weken nodig zijn.

 • Vergeten

  Breng het dan alsnog aan en houdt u verder aan het normale schema. Gebruik de crème niet vaker dag één keer per dag.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking
  • Voorbehoedmiddelen: de crème kan het rubber van condooms of pessaria aantasten. Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren, een pessarium kan beschadigen.
  • Heeft u eerder een andere middel tegen de wratten gebruikt? Wacht dan tot de huid is hersteld voor u imiquimod toepast.
  • Vermijd zonlicht en ga niet onder de zonnebank tijdens behandeling met imiquimod. Draag beschermende kleding en een hoed.

  Gebruik op dezelfde huiddelen alleen andere producten in overleg met uw arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Imiquimod is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een crème onder de merknaam Aldara.

Laatst gewijzigd op: 04 januari 2010

Herhaalrecept

Gebruikt u Aldara? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen