Anandron

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Anandron

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Anandron is nilutamide.

  Nilutamide is een anti-androgeen. Dat wil zeggen dat het de werking tegengaat van mannelijke geslachtshormonen.

  Artsen schrijven nilutamide voor bij prostaatkanker.

 • Bijwerkingen

  Behalve de gewenste werking kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Minder goed in het donker kunnen zien. U merkt dit als u vanuit een lichte naar een donkere omgeving gaat. Uw ogen hebben dan meer moeite om zich aan te passen. U kunt daardoor tijdelijk minder scherp zien. Een bril met getinte glazen kan de klachten verminderen.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn en verlies van eetlust.
  • Opvliegers, aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten.
  • Impotentie, verminderde zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen, zoals niet kunnen klaarkomen of een verminderde hoeveelheid zaadvloeistof. Als u stopt met het gebruik van dit medicijn, gaan deze bijwerkingen geleidelijk aan weer over. Als u dit medicijn gebruikt samen met leuproreline, triptoreline of gosereline komt deze bijwerking vaker voor.

  Zelden

  • Groei van borsten. Dit neemt af na stoppen met de behandeling of na verminderen van de dosering. Zelden blijven de borsten of ze gaan niet meer helemaal weg. Het klierweefsel en de tepels kunnen ook pijnlijk aanvoelen en er kan wat vocht uit de tepels komen (melkvorming). Soms probeert men deze bijwerking te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling de borstklieren kort te bestralen.
  • Haaruitval of juist versterkte haargroei op plaatsen waar het eerder niet groeide.
  • Leveraandoeningen, zoals leverontsteking. Uw arts zal uw lever onderzoeken voor u aan de behandeling begint en daarna met regelmatige tussenpozen. Waarschuw uw arts als u een van de volgende verschijnselen bemerkt: jeuk, donkere urine, aanhoudend verminderde eetlust, gele verkleuring van de huid en slijmvliezen, een gevoelige, opgezwollen buik.
  • Ernstige longaandoening. Raadpleeg daarom altijd uw arts bij onverklaarbare benauwdheid, hoesten, pijn op de borst of koorts.

  Zeer zelden

  • Bloedarmoede. Deze bijwerking ontstaat doordat het lichaam minder rode bloedcellen aanmaakt. Neem contact op met uw arts als u extreem vermoeid wordt.
  • Huidreacties, zoals jeuk, rode huid, bultjes en huiduitslag, soms veroorzaakt door allergie. Als de huiduitslag ontstaat door allergie mag u dit middel niet opnieuw gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u allergisch bent voor nilutamide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bij één keer per dag, bij voorkeur ’s ochtends. Bij twee keer per dag ’s ochtends en ’s avonds.

  Hoelang?
  U gebruikt dit medicijn meestal de eerste vier weken in dubbele dosis, waarna u gedurende langere tijd een lagere onderhoudsdosis gebruikt. Hoe lang u deze onderhoudsdosis moet gebruiken, is afhankelijk van het effect en uw persoonlijke omstandigheden.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Als u dit medicijn één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Onscherp zien in het donker kan een probleem zijn bij deelname aan het verkeer, bijvoorbeeld bij rijden bij nacht of als u een donkere tunnel inrijdt. Indien u hier last van heeft, neem dan geen deel aan het verkeer.

  alcohol drinken en alles eten?
  Gebruik liever geen alcohol als u dit medicijn gebruikt. Uw lichaam kan hierop anders reageren dan normaal. Uw gezicht kan rood worden en u kunt last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

  Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

 • Zwangerschap

  Niet van toepassing. Dit medicijn wordt gebruikt door mannen met prostaatkanker.

 • Stoppen

  Als u dit middel dagelijks gedurende meerdere maanden heeft gebruikt, is het nodig langzaam af te bouwen. Uw lichaam kan dan aan de nieuwe hormoonverhoudingen wennen. Raadpleeg hiervoor uw arts of verpleegkundige.

 • Handelsinformatie

  Nilutamide is sinds 1990 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Anandron.

Laatst gewijzigd op: 22 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Anandron? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen