Arixtra

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Arixtra

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Arixtra is fondaparinux.

  Fondaparinux is een antistollingsmiddel.

  Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen, na een hartinfarct en bij angina pectoris.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Bloedingen doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wond stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller blauwe plekken krijgt, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Op de plaats van de injectie kan een bloeduitstorting ontstaan.
  • Verminderde aanmaak van rode bloedcellen. Hierdoor ontstaan bloedarmoede. Dit is te merken aan extreme vermoeidheid.

  Zelden

  • Ernstige bloedingen. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts. Als u een hoge bloeddruk heeft, is er een grotere kans op bloedingen. Uw bloeddruk moet daarom goed zijn ingesteld. Overleg daarover met uw arts. Als u een maag- of darmzweer heeft bestaat er een grotere kans op bloedingen die moeilijk zijn te stoppen. Het gebruik van een maagbeschermend middel kan dit risico verminderen. Overleg hierover met uw arts. Bij mensen met een darmontsteking (colitis ulcerosa) kan bloedverlies uit de dikke darm versterkt worden. Wanneer u dit merkt, of wanneer u meer klachten van uw darm krijgt, neem dan contact op met uw arts.
  • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken en zeer zelden buikpijn, diarree en obstipatie (verstopping).
  • Benauwdheid en hoesten.
  • Slaperigheid, duizeligheid en hoofdpijn.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan allergische huidreacties met jeuk of bultjes. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Zeer zeldzaam ontstaan een opgezwollen gezicht, lippen, tong of keel. Waarschuw dan direct uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor fondaparinux. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  Dit middel geeft men via een injectie vlak onder de huid, soms via een injectie in een ader.

  Wanneer?
  De eerste injectie mag pas worden gegeven vanaf zes uur nadat de wond is gestopt met bloeden.

  Hoelang?
  Hoelang u dit middel moet gebruiken hangt af van uw situatie.

  • Om trombose na operaties te voorkomen: vijf tot negen dagen na de operatie, bij heupoperaties soms tot 24 dagen na de operatie;
  • Bij de behandeling van trombose in een ledemaat: meestal afhankelijk van de mate van stolling van het bloed, gemiddeld zeven dagen;
  • Na een acuut hartinfarct of hartkramp (angina pectoris): meestal niet langer dan acht dagen.

  Vaak zet de arts de behandeling daarna voort met middelen tegen trombose in tabletvorm, bijvoorbeeld tabletten acenocoumarol, fenprocoumon of acetylsalicylzuur.

 • Vergeten

  Niet van toepassing: dit middel wordt in het ziekenhuis toegediend.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere antistollingsmiddelen kunnen het effect op de bloedstolling versterken, zoals acetylsalicylzuur, clopidogrel, dipyridamol, heparines, acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruik deze middelen alleen samen met fondaparinux als uw arts de combinatie bewust heeft voorgeschreven.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur in hoge dosering, verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller.
 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Meestal zal uw arts u (tijdelijk) laten overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het tijdens de zwangerschap veilig kunt gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Waarschijnlijk kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer een dag aan.

 • Handelsinformatie

  Fondaparinux is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Arixtra.

Laatst gewijzigd op: 06 augustus 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Arixtra? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen