Clopidogrel

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Clopidogrel

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Clopidogrel is clopidogrel.

  Clopidogrel gaat de vorming van bloedpropjes in de bloedvaten tegen. Die propjes kunnen ontstaan door spontaan samenklonteren van bloedplaatjes (trombocyten, kleine cellen in het bloed).

  Bij de normale bloedstolling (bij een wondje) spelen bloedplaatjes een belangrijke rol: ze klonteren samen en sluiten het wondje af, waardoor het bloeden stopt. Bij bepaalde aandoeningen hebben de bloedplaatjes de neiging sneller en zonder duidelijke aanleiding samen te klonteren, zomaar ergens in de bloedvaten.

  Artsen schrijven het voor bij een hartinfarct, beroerte, trombose en bij angina pectoris.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Bloedingen in de maag, buik, spieren, huid, neus, longen, oog of in de nieren. Door het gebruik van clopidogrel duurt het langer voordat een bloeding stopt. Waarschuw bij bloedingen direct een arts. Sommige bloedingen zijn niet duidelijk zichtbaar of merkbaar. Bij zeer donkere ontlasting of bruine of rode verkleuring van de urine ook een arts waarschuwen. Bij operaties of het trekken van tanden en kiezen moet men meestal een week van tevoren met dit middel stoppen; overleg hierover met uw arts.

  Zelden

  • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.
  • Maagklachten, buikpijn, misselijkheid, diarree, winderigheid, obstipatie. Zeer zelden kan een ontsteking van het maagslijmvlies en zuurbranden ontstaan. Mensen die een maag- of darmzweer hebben of een maag- of darmbloeding mogen dit middel niet gebruiken. De klachten kunnen erdoor verergeren.
  • Bij mensen met een darmontsteking (colitis ulcerosa) kan bloedverlies uit de dikke darm versterkt worden. Wanneer u dit merkt, of wanneer u meer klachten van uw darm krijgt, neem dan contact op met uw arts.

  Zeer zelden

  • Duizeligheid, hoofdpijn en verwardheid.
  • Smaakveranderingen.
  • Spier- of gewrichtspijn. Neem contact op met uw arts als u merkt dat u hier last van heeft.
  • Huidafwijkingen, zoals uitslag, blaren op de huid of andere huidveranderingen. Waarschuw dan uw arts.
  • Bloedafwijkingen, zoals een ernstig tekort aan bloedplaatjes, rode of witte bloedcellen. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Raadpleeg uw arts bij extreme vermoeidheid, pijn in de keel of blaren in de mond, dit kunnen verschijnselen van bloedafwijkingen zijn.
  • Hersenbloeding. U merkt dit aan uitvalsverschijnselen. Dit zijn verlamming in het gezicht, zoals een scheef hangende mond, warrig spreken, verlamming van het lichaam, verdoofd gevoel in arm of been, tintelingen, ernstige hoofdpijn, dubbel zien, slechter zien en duizeligheid.
   Heeft u al eerder een hersenbloeding gehad? U heeft dan meer kans op een hersenbloeding. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Neem bovendien direct contact op met uw arts als u uitvalsverschijnselen heeft.
   Wanneer u een hoge bloeddruk heeft, is de kans op een hersenbloeding groter. Is uw bloeddruk goed onder controle met medicijnen? Dan is er geen probleem. Overleg met uw arts als uw bloeddruk te hoog is.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor clopidogrel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Wanneer?

  • Hartinfarct: u begint met clopidogrel zo snel mogelijk tot maximaal 35 dagen na het hartinfarct.
  • Beroerte: u begint met clopidogrel zeven dagen tot maximaal zes maanden na de beroerte.

  Tijdstip van innemen: het maakt niet uit wanneer u dit middel inneemt. Heeft u snel last van uw maag, neem het dan bij het eten of met wat voedsel in.

  Hoe lang?
  De optimale behandelingsduur is nog niet vastgesteld en hangt af van de aandoening waarvoor u het middel gebruikt.

  Na een vaatoperatie waarbij een zogenaamde stent wordt geplaatst, is meestal een behandeling van minimaal een tot twaalf maanden nodig.

  Bij instabiele angina pectoris moet u dit middel meestal 9 maanden of langer gebruiken.

 • Vergeten

  Als u het binnen 12 uur ontdekt, kunt u de vergeten dosis alsnog innemen. Anders slaat u de vergeten dosis over en hervat u de volgende dag uw normale schema.

 • Verboden

  autorijden en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  Alcohol in grote hoeveelheden versterkt het effect van clopidogrel. Hierdoor duurt het langer voor een wondje stopt met bloeden. Bij grote (inwendige) bloedingen is dit gevaarlijk. Drink niet meer dan één of twee glazen alcohol per dag.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Pijnstillende ontstekingsremmers van het NSAID-type (zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen) kunnen de kans op bloedingen in de maag of darmen vergroten. Gebruik deze combinatie alleen op voorschrift van de arts. In sommige gevallen is het gebruik van maagbeschermende medicijnen nodig. Overleg met uw arts.
  • Tipranavir, een middel tegen virusinfecties, zoals hiv. Het versterkt de bijwerkingen van clopidogrel. Overleg hierover met uw arts.
  • De maagzuurremmers, esomeprazol en omeprazol, kunnen de werking van clopidogrel verminderen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Als u (alleen op aanwijzing van uw arts!) gaat stoppen, hoeft u niet af te bouwen. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer acht dagen aan.

 • Handelsinformatie

  Clopidogrel is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknamen Plavix en Vatoud, en als het merkloze Clopidogrel.

  Clopidogrel is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknaam Duoplavin.

Laatst gewijzigd op: 06 augustus 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Clopidogrel? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen