Complamin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Complamin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Complamin
  De werkzame stof in Complamin is xantinolnicotinaat.

  Xantinolnicotinaat behoort tot de afgeleiden van nicotinezuur. Het vermindert de hoeveelheid vet en cholesterol in uw bloed en is een bloedvatverwijder.

  Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van een te hoog vet- en cholesterolgehalte in het bloed. Ook wordt het soms voorgeschreven bij het fenomeen van Raynaud.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Blozen en een warmtegevoel. Dit begint ongeveer een kwartier na inname en houdt tien tot twintig minuten aan. Na een aantal dagen verdwijnt dit vanzelf als uw lichaam gewend is aan dit middel.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, zuurbranden, winderigheid en diarree. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, lage bloeddruk en hartkloppingen. Na een aantal dagen verdwijnt dit vanzelf als uw lichaam gewend is aan dit middel.

  Zeer zelden

  • Wazig zien, vermoeidheid, nervositeit of slapte.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor xantinolnicotinaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Jicht. Als u aanleg heeft voor jicht, kunt u eerder last krijgen van een jichtaanval. Dit komt omdat xantinolnicotinaat de hoeveelheid urinezuur in het bloed laat stijgen. Hierdoor ontstaan urinezuurkristallen in de gewrichten, wat jicht tot gevolg heeft. Overleg met uw arts als u eerder last van jicht heeft gehad.
  • Als u diabetes mellitus heeft, kunt u een hoger bloedglucosegehalte krijgen door dit middel. Controleer daarom vaker uw bloedglucosegehalte.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Dragees moet u heel doorslikken met een half glas water. De dragees niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De dragees zijn zo gemaakt dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken en minder bijwerkingen geven.

  Wanneer?
  Neem dit middel na het eten in. U heeft dan minder kans op bijwerkingen. Gebruikt u het middel tweemaal per dag, neem het dan na het ontbijt en na het avondeten. Gebruikt u het middel drie keer per dag, neem het dan na het ontbijt, de lunch en het avondeten in.

  Hoe lang?

  • Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte: als dit middel het cholesterolgehalte in het bloed voldoende naar beneden brengt, moet u dit middel waarschijnlijk levenslang gebruiken.
  • Fenomeen van Raynaud: als het middel na een aantal weken geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan. Overleg hierover met uw arts.
 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Gebruikt u xantinolnicotinaat twee keer per dag? Duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Gebruikt u xantinolnicotinaat drie keer per dag? Duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Duizeligheid en wazig zien komen zelden voor bij dit middel. Heeft u hier last van, rijdt dan geen auto.

  alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  U mag alles eten. Voor een optimaal effect van dit middel is een cholesterol- en vetverlagend dieet echter essentieel. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap
  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico’s zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.
  Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Overleg hierover met uw arts.
 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

 • Handelsinformatie

  Xantinolnicotinaat is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Complamin in retard dragees. De retard dragees hebben een gereguleerde afgifte. Ze geven de werkzame stof langzaam af, waardoor ze minder bijwerkingen hebben en langer werken.

Laatst gewijzigd op: 16 mei 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Complamin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Lipiden verlagende geneesmiddelen

Deze geneesmiddelen werken cholesterolverlagend.

Lipiden verlagende geneesmiddelen

Deze geneesmiddelen werken cholesterolverlagend.

Deze geneesmiddelen werken cholesterolverlagend.

Bekijk video

Cholesterol (hoog)

Cholesterol is een lipide (lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen), een onmisbaar bestanddeel van alle menselijke cellen. Een te hoog gehalte lipiden in het bloed kan echter hyperlipidemie en andere…

Cholesterol is een lipide (lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen), een onmisbaar bestanddeel van alle menselijke cellen. Een te hoog gehalte lipiden in het bloed kan echter hyperlipidemie en andere vetstoornissen veroorzaken. Een verhoogd bloedvetgehalte kan aderverkalking en andere hartziekten tot gevolg hebben.

Het hart- en bloedvatenstelsel bestaat uit het hart, de bloedvaten en het bloed. Bloed heeft veel levensondersteunende functies, zoals het vervoer van zuurstof, koolstofdioxide, voedingsstoffen en hormonen in het lichaam. Bloed bevat rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en voedingsstoffen. Ook cholesterol beweegt zich via de bloedsomloop voort. Cholesterol komt voor in twee vormen: LDL, oftewel ‘slechte cholesterol’ en HDL, oftewel ‘goede cholesterol’. Men spreekt van hyperlipidemie wanneer het gehalte LDL in het bloed te hoog is.

Wanneer cholesterol en andere vetachtige stoffen zich in de bloedsomloop aan elkaar binden, ontstaat een stof, ‘plaque’ genoemd, die zich op de vaatwanden afzet. Door een hoog lipidengehalte groeit het laagje plaque op den duur en kan het de bloedsomloop gaan belemmeren. Doorstromingsbelemmering in een hartkransslagader kan een hartaanval veroorzaken. Wanneer de hersenslagaderen verstopt raken, kan dat een beroerte tot gevolg hebben.

De oorzaak van een te hoog bloedvetgehalte kan erfelijk bepaald zijn, of voortvloeien uit het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. De belangrijkste (en beïnvloedbare) risicofactor is echter de voeding. Kenmerken van een slecht voedingsregime: vetopname meer dan 40% van het totale calorieëngehalte; opname verzadigd vet meer dan 10% van het totale calorieëngehalte; cholesterolopname meer dan 300 milligram per dag.

Hyperlipidemie heeft geen symptomen. Het is dus verstandig regelmatig bloedonderzoek met cholesterolcontrole te laten uitvoeren. Voor advies over het voorkomen van hyperlipidemie kun je terecht bij een arts of een andere zorgprofessional.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen

Notice: Undefined variable: cz in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 15

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 15

Notice: Undefined variable: cz in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 23

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 23

Notice: Undefined variable: cz in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 31

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 31

Notice: Undefined variable: cz in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 39

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 39

Notice: Undefined variable: cz in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 47

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 47

Notice: Undefined variable: cz in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 55

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 55

Notice: Undefined variable: cz in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 65

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /data/www/umenz.site/public_html/wp-content/themes/saas-zorgcentra-default/widgets/button-row/widget-button-row.php on line 65