Esomeprazol

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Esomeprazol

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Esomeprazol is esomeprazol.

  Esomeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

  Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping en winderigheid. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Hoofdpijn. Deze bijwerking gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Irritatie bij de injectieplaats, voornamelijk bij een hoge dosering.

  Zeer zelden

  • Duizeligheid en slaperigheid. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen
  • Jeuk, huiduitslag, zweten en haaruitval. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Wazig zien of dubbelzien, gevoelsstoornissen en vocht vasthouden in de benen. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Verwardheid, depressiviteit en hallucinaties bij ouderen. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor esomeprazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Bij de man: borstvorming en impotentie. Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.
  • Klachten van de mond en keel, zoals een droge mond en keel, aften en ontsteking van het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden
  • Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.
  • Botbreuken of breuken in de ruggenwervels. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Tabletten: neem de tablet in zonder te kauwen. Als u de tablet stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken. Als u moeite heeft met slikken, mag u de tablet in een half glas water uit elkaar laten vallen. Het valt dan uiteen in kleine korreltjes, die allemaal zijn voorzien van een beschermende laag. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op om de overgebleven korrels op te drinken.
  • Capsules: neem de capsule in zonder te kauwen. Als u de capsule stuk kauwt gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken. Als u moeite heeft met slikken, mag u de capsule openen en de inhoud (kleine korreltjes) in een half glas doen. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op om de overgebleven korrels op te drinken.
  • Zakje met korrels (granulaat): strooi één zakje korrels in een half glas water. Gebruik hiervoor leidingwater of flessenwater zonder koolzuur (zonder prik). De korrels vallen uiteen in nog kleinere korreltjes met een beschermende laag. Roer de vloeistof om, laat het even staan en drink het daarna op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit ook op om de overgebleven korrels op te drinken. Het is belangrijk dat u de korrels inneemt zonder te kauwen. Als u de korrels stuk kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken. Als u twee zakjes moet innemen, gebruik dan een vol glas water om de korrels uit elkaar te laten vallen.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Als u het medicijn continu moet gebruiken, kunt u het beste vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds.

  Hoe lang?
  De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt.

  Een maag- of darmzweer kan in vier tot acht weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om een terugkomst van de zweer te verhinderen.

  Als u het medicijn gebruikt om maagklachten te voorkomen die ontstaan door ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen, moet u doorgaan zolang u deze medicijnen slikt.

  Bij het syndroom van Zollinger-Ellison moet u het medicijn vaak zeer langdurig gebruiken.

 • Vergeten
  • Als u dit medicijn één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Sommige mensen zijn de eerste dagen duizelig. Na een aantal dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

  alles eten?
  U kunt alles wat uw maag verdraagt eten. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

  Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Ketoconazol, itraconazol en posaconazol (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in de bloedbaan opgenomen te kunnen worden. Esomeprazol vermindert juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komen. Neem deze medicijnen daarom in met een zure koolzuurhoudende frisdrank, zoals cola. De inhoud van de maag wordt hierdoor tijdelijk weer zuur, zodat de antischimmelmiddelen opgenomen kunnen worden. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol (Trisporal OS). Voor deze drank is geen zure maaginhoud nodig.
  • Cefuroxim (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met esomeprazol wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Fenytoïne, een medicijn gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en hartritmestoornissen. Esomeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van fenytoïne. U merkt dit aan problemen met het gezichtsvermogen, de coördinatie van spieren, de spraak of aan een overmatige behoefte aan slapen. Stop dan met het gebruik van esomeprazol en waarschuw uw arts.
  • Indinavir, atazanavir, nelfinavir, rilpivirine en tipranavir (medicijnen tegen hiv en aids). Esomeprazol remt de werking van deze middelen. U kunt ze beter niet samen gebruiken. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib en pazopanib (medicijnen tegen kanker). Bij gelijktijdig gebruik met esomeprazol worden deze middelen niet voldoende opgenomen. Overleg hierover met uw arts.
  • Clopidogrel, een antibloedstollingsmiddel. Esomeprazol kan de werking van dit middel remmen. Overleg hierover met uw arts.
  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Esomeprazol kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u esomeprazol gebruikt of heeft gebruikt.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Esomeprazol kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wil worden. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

  Borstvoeding
  Het is niet bekend of veel van dit medicijnl in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn dat u wel veilig kan gebruiken tijdens de borstvoeding.

 • Stoppen

  Als u dit medicijn langer dan acht weken achter elkaar heeft gebruikt, kunt u beter niet in één keer stoppen. Uw maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor uw klachten weer terugkomen. U kunt het gebruik het beste in twee tot drie weken langzaam afbouwen om dit te voorkomen.

  Heeft u het korter dan acht weken gebruikt, dan kunt u wel in één keer stoppen. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

  Als u eerder stopt, kan het slijmvlies van de maag of darm nog niet voldoende zijn genezen. Uw klachten kunnen ater terugkomen. Ga daarom zolang door als uw arts adviseert, ook al zijn uw klachten verdwenen.

 • Handelsinformatie

  Esomeprazol is sinds 2000 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Nexium en als het merkloze Esomeprazol. Het is te verkrijgen in tabletten, capsules, korrels (granulaat) voor drank en injecties.

  Esomeprazol wordt ook gebruikt in combinatie met naproxen, onder de merknamen Axanum en Vimovo.

Laatst gewijzigd op: 08 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Esomeprazol? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Maagzuurremmers

Antacida.

Maagzuurremmers

Antacida.

Antacida.

Bekijk video

Maagzweer

Voedsel komt via de mond het lichaam binnen en gaat dan via de slokdarm naar de maag. De maag produceert zuren en een enzym, pepsine geheten. Deze stoffen ondersteunen de…

Voedsel komt via de mond het lichaam binnen en gaat dan via de slokdarm naar de maag. De maag produceert zuren en een enzym, pepsine geheten. Deze stoffen ondersteunen de spijsvertering. De bekleding van de maag wordt door een dunne slijmvlieslaag tegen deze spijsverteringszuren beschermd. Het evenwicht tussen pepsine en maagzuren kan wel eens verstoord raken. Dan kan er een maagzweer ontstaan.

Een maagzweer beschadigt de bekleding van de maag. Enkele symptomen van een maagzweer zijn buikpijn na het eten, misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Bepaalde maagzweren worden veroorzaakt door infectie met een bepaalde bacterie: Helicobacter pylori. Deze bacterie leeft in de maag en kan veranderingen aanbrengen in de slijmvlieslaag die de maagbekleding tegen spijsverteringszuren beschermt. Roken, cafeïnehoudende voeding en drank, alcohol en bepaalde medicijnen kunnen de kans op maagzweren vergroten.

Bekijk video

Maagklachten

Het maag-darmkanaal bestaat uit de mondholte, de keelholte, de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Het is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en zorgt voor de…

Het maag-darmkanaal bestaat uit de mondholte, de keelholte, de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Het is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en zorgt voor de verplaatsing van voedsel en vloeistoffen in en uit het lichaam.

Op het verbindingspunt van slokdarm en maag ligt een spier, de onderste slokdarmsluitspier. Deze opent zich om voedsel in de maag toe te laten, en sluit zich vervolgens weer. Hiermee wordt voorkomen dat voedsel en maagzuur in de slokdarm teruglopen.

Wanneer de druk in de maag te hoog is of wanneer de sluitspier niet goed functioneert, kan een deel van de inhoud van de maag in de slokdarm teruglopen. Hierdoor ontstaan de symptomen van gastro-oesofageale reflux.

Enkele van deze symptomen zijn brandend maagzuur, pijn op de borst, hoesten en je verslikken als je ligt. Ook kunnen astmasymptomen tijdens het slapen toenemen. Bepaalde symptomen van de aandoening kunnen door een dieet en verandering van levensstijl worden verlicht, maar in sommige gevallen zijn medicijnen of een operatie noodzakelijk.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen