-
Introductie
Flixonase
De werkzame stof in Flixonase is fluticason.Fluticason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Het werkt ontstekingsremmend.
Artsen schrijven het voor bij langdurig ontstoken neusslijmvlies, allergie, hooikoorts en neuspoliepen.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
- Neusbloedingen. Deze verschijnselen gaan over zodra u aan het medicijn gewend bent. Is dit na een aantal dagen nog niet het geval, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Zelden
- Irritatie van het keel- en neusslijmvlies met een droge neus, branderig gevoel, niesbuien en droge keel. Deze verschijnselen gaan over zodra u aan het medicijn gewend bent. Is dit na een aantal dagen nog niet het geval, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
- Zweertjes in de neus. Dit kan irritatie en een onaangenaam gevoel in uw neus veroorzaken.
- Verandering of verlies van de smaak- of reukzin. Dit kan blijvend zijn. Neem contact op met uw arts bij de eerste verschijnselen.
- Hoofdpijn.
Zeer zelden
- Infecties van de neus of van het oog met bacteriën, schimmels of virussen. Neem contact op met uw arts als u een dergelijke infectie vermoedt.
- Na langdurig gebruik kan het neusslijmvlies dunner worden. Het kan hierdoor sneller gaan bloeden. Heeft u hier last van, dan kunt u het beste een paar dagen stoppen met het gebruik. Het slijmvlies kan zich dan herstellen. Na een paar dagen kunt u het medicijn weer gaan gebruiken. In zeer zeldzame gevallen kan het neustussenschot beschadigen, zodat er een gat in ontstaat.
- Bij langdurig gebruik (meer dan enkele weken achter elkaar) kan bij kinderen een geringe vertraging van de lengtegroei optreden. Dat verdwijnt weer na stoppen van het gebruik. Uw arts zal daarom de lengte van uw kind af en toe meten.
- Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbelzien en hangen van het bovenste ooglid. De kans dat u last krijgt van uw ogen is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts bij verergering van oogklachten.
- Mensen met groene staar of glaucoom: dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. De kans hierop is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt.
Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met een arts of de spoedeisende hulp als u last krijgt van een te hoge oogboldruk. Dat kunt u merken aan: wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken. - Grijze of grauwe staar (cataract). U kunt last krijgen van wazig zien, minder zien, dubbel zien, minder goed kleur kunnen zien en sneller verblind raken door tegenlicht. De kans op deze klachten is groter bij mensen ouder dan 65 jaar, na gebruik gedurende meerdere weken of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts als u slechter gaat zien.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan klachten zoals huiduitslag, jeuk, roodheid rond de neus of neusverstopping die niet over gaat. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fluticason. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken in de lucht. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig.- Snuit de neus en schud de verstuiver om.
- Houd uw hoofd een beetje schuin naar voren gebogen.
- Breng de tuit in één neusgat, met de tuit gericht naar de buitenkant van de neus, van het neustussenschot af gericht.
- Houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in.
- Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt.
- Herhaal dit voor het andere neusgat.
- Maak de tuit na gebruik goed schoon en sluit de flacon goed af.
Wanneer?
U kunt de spray op elk moment van de dag gebruiken. Kies wel vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 's ochtends na het ontbijt. Gebruikt u het 2 keer per dag, gebruik het dan ongeveer om de 12 uur, bijvoorbeeld na het ontbijt en na het avondeten. Dan vergeet u minder snel een dosis.Hoe lang?
- Merkt u na 1 week gebruik nog altijd geen verbetering van uw klachten? Neem dan contact op met uw arts.
- Als de klachten minder zijn, kunt u de dosering verlagen. Bijvoorbeeld van 2 keer per dag 2 verstuivingen per neusgat naar 1 keer per dag 2 verstuivingen per neusgat. Overleg dit met uw arts.
- Als u de spray gebruikt tegen hooikoorts, moet u na het hooikoortsseizoen stoppen.
-
Vergeten
Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn
- Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voordat u de volgende verstuiving normaal gebruikt? Neem hem dan alsnog. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
- Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende spray normaal gebruikt? Neem hem dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
-
Verboden
autorijden, alles eten en alcohol drinken
Hiervoor zijn bij dit medicijn geen beperkingen. -
Wisselwerking
Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- De medicijnen tegen hiv-infectie darunavir, fosamprenavir, lopinavir/ritonavir, ritonavir en tipranavir. De hoeveelheid fluticason in het bloed kan door deze medicijnen stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Uw arts zal extra letten op de bijwerkingen.
- Telaprevir en boceprevir, medicijnen tegen hepatitis C. Deze medicijnen mogen niet in combinatie met fluticason worden gebruikt. Overleg met uw arts.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Als het in de moedermelk komt, is het NIET schadelijk voor de baby. -
Stoppen
Bij gebruik gedurende enkele dagen, kunt u in één keer met dit medicijn stoppen. Bedenk hierbij dat het effect van dit medicijn bij een langdurig ontstoken neusslijmvlies soms pas na een maand goed is te merken. Stop daarom niet te snel als het effect uitblijft.
Als u dit medicijn al meerdere weken gebruikt en u wilt stoppen dan kunnen de klachten terugkomen. Bouw daarom langzaam af in overleg met uw arts.
-
Handelsinformatie
Fluticason is sinds 1990 internationaal op de markt. In neusspray en neusdruppels is het op recept verkrijgbaar onder de merknamen Avamys en Flixonase en als het merkloze Fluticason.
Alles over Flixonase
Herhaalrecept
Gebruikt u Flixonase? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Gerelateerde videos
Hooikoorts (Allergische rhinitis)
Van allergie is sprake wanneer het lichaam reageert op stoffen die het niet kan verdragen. Die stoffen, zoals bijvoorbeeld stuifmeel van bomen of stofmijten, worden omgevingsantigenen of allergenen genoemd en zijn gewoonlijk niet schadelijk. Maar het immuunsysteem van een allergiepatiënt beschouwt die allergenen wel als schadelijk.
Hooikoorts is ontsteking of irritatie van de slijmvliezen die de neus bekleden. Hooikoorts treedt op wanneer je lichaam zichzelf gaat verdedigen tegen een allergeen (bijvoorbeeld stuifmeel) en antilichamen gaat vormen. Die reactie wordt sensibilisatie genoemd. Vervolgens binden de antilichamen zich aan mestcellen. Deze mestcellen geven chemicaliën af, zoals histamine. Door deze binding verwijden de bloedvaten in de neus zich en raken de slijmvliezen ontstoken, met als gevolg de gangbare allergiesymptomen.
De beste behandeling is het allergeen te vermijden. Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen de allergiesymptomen doorgaans met medicijnen worden onderdrukt. Een veel gebruikt medicijn is antihistamine. Dat middel bindt zich aan receptoren, waardoor binding van de histamine wordt geblokkeerd. Andere medicijnen zijn decongestiva (zwellingverminderende middelen), corticosteroïden (bijnierschorshormonen) en immunotherapie (immuniteitsbevorderende middelen). Er bestaat voor hooikoorts geen standaardbehandeling, omdat ieder mens uniek is.

Hooikoorts (Allergische rhinitis)

Allergie
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen