-
Introductie
De werkzame stof in Galvus is vildagliptine.
Vildagliptine is een verlager van het bloedglucose. Het behoort tot de zogenaamde DPP-4-remmers. Deze zorgen dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd beter op peil is en dat het lichaam minder glucose aanmaakt.
Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte).
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Maagdarmklachten, zoals buikgriep, misselijkheid en braken. Neem contact op met uw arts als u hier te veel last van heeft.
- Duizeligheid en vermoeidheid.
- Verkoudheidsverschijnselen, zoals een zere keel, hoesten, verstopte neus, voorhoofdsholteontsteking of loopneus.
- Blaasontsteking.
- Wazig zien in het begin van de behandeling. Ook kan uw gezichtvermogen de eerste maanden veranderen. Dit komt doordat uw ogen aan de veranderingen in het bloedglucose moeten wennen. Wacht dus liefst nog een aantal weken met het aanmeten van een (nieuwe) leesbril.
Zeer zelden
- Een te laag bloedglucose (hypo). Dit ontstaat vaker bij combinatie met andere glucoseverlagers.
- Hoofdpijn.
- Verstopping.
- Vocht vasthouden in armen en benen, vooral als u ook de glucoseverlager pioglitazon gebruikt.
- Pijnlijke spieren of gewrichten.
- Leverontsteking. Raadpleeg uw arts bij de volgende verschijnselen: gele huid en ogen, en donkerkleurige urine.
- Ontsteking van de alvleesklier. Waarschuw uw arts bij zeer hevige aanhoudende buikpijn.
- Overgevoeligheid. Deze uit zich in huiduitslag, jeuk en galbulten en zeer zelden een ernstige huidafwijking of zwelling van gezicht, lippen, tong en keel, waardoor benauwdheid kan ontstaan. Stop dan met het gebruik en bel meteen een arts. Er is ook een zeer zeldzame kans op een ernstige huidaandoening met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts. In deze gevallen mag u in de toekomst dit soort medicijnen niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor vildagliptine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Wanneer?
Als u nog andere medicijnen tegen diabetes gebruikt, neem dan vildagliptine in samen met de andere medicijnen tegen diabetes. Als u het 1 keer per dag gebruikt, bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt.Hoe lang?
Als dit medicijn uw bloedglucose voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. -
Vergeten
Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: neem de dosis in zodra u eraan denkt.
- Als u de dosis een keer per dag 's ochtends inneemt, heeft u de hele dag om de dosis nog in te nemen als u hem vergeten heeft. Als u er pas de volgende ochtend aan denkt, sla dan de vergeten dosis over. Neem nooit een dubbele dosis op één dag.
- Als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
-
Verboden
autorijden?
Diabetes kan invloed hebben op uw rijvaardigheid. Bijvoorbeeld door schade aan uw ogen. Een arts bepaalt daarom of iemand met diabetes mag autorijden. Hiervoor gelden bepaalde keuringseisen. Meer informatie hierover vindt u in de brochure ‘Diabetes mellitus en het rijbewijs’ op www.cbr.nl.Vildagliptine kan uw rijvaardigheid verminderen door duizeligheid.
Bovendien geeft vildagliptine in combinatie met sommige andere glucoseverlagende medicijnen kans op een ‘hypo’. Een ‘hypo’ tijdens het autorijden kan ernstige gevolgen hebben. Het kan ontstaan als u meer glucose verbruikt (bijvoorbeeld door sporten, wandelen of fietsen) dan binnenkrijgt (in de vorm van eten en drinken). Tijdens een ‘hypo’ wordt u hongerig en krijgt u last van een wisselend humeur, verwardheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, bleek gezicht, wazig zien, beven, zweten en hartkloppingen. Als u niets tegen een ‘hypo’ doet, kunt u in coma raken.Tips voor als u wilt autorijden
Zorg er daarom voor dat u altijd wat druivensuiker of suikerklontjes bij u heeft. Voelt u tijdens het autorijden een ‘hypo’ aankomen? Zoek een veilige plek en breng de auto daar tot stilstand. Eet wat druivensuiker of suikerklontjes. Controleer daarna uw bloedsuikergehalte en rijd pas verder als deze hoger is dan 6 mmol/liter. Heeft u geen bloedsuikermeter? Rijd dan pas verder als u zich weer goed voelt.• Rijd alleen auto als u zich goed voelt.
• Zorg dat u druivensuiker of suikerklontjes in de auto bij de hand heeft.
• Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt.alcohol drinken?
Alcohol kan een 'hypo' veroorzaken en uw lichaam herstelt hier trager van. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u er veel last van krijgt. Als algemene richtlijn geldt niet meer dan twee glazen alcohol per dag. Drink de alcohol wel op een gevulde maag, anders is het effect op het bloedglucose te sterk.alles eten?
Houd bij wat en hoeveel u eet. Bij diabetes is een goed gewicht erg belangrijk. Als u overgewicht heeft, is het daarom aan te raden af te vallen. Raadpleeg eventueel een diëtist.Verdser is het belangrijk dat u de koolhydraten in uw eten zo veel mogelijk over de dag verspreidt. Koolhydraten zitten vooral in voedingsmiddelen als brood, rijst, aardappelen, fris, koek, snoep en chips.
-
Wisselwerking
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, zult u meestal (tijdelijk) over moeten stappen op een insuline. Overleg hierover met uw arts.U moet tijdens uw zwangerschap onder strikte controle blijven. Grote schommelingen in uw bloedglucose kunnen schadelijk zijn voor u en voor de groei en ontwikkeling van uw kind. Neem daarom contact op met uw arts zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Meestal zult u moeten overstappen op een insuline of een ander medicijn waarvan bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. -
Stoppen
Als u stopt met dit medicijn, zal uw bloedglucose waarschijnlijk weer stijgen. Stop daarom alleen als uw arts dat adviseert, bijvoorbeeld omdat u overstapt op een andere glucoseverlager.
Bij ernstige ziekte en als u geopereerd moet worden, kan uw bloedglucose te sterk stijgen of te veel variëren. Dit medicijn voldoet dan niet. U moet dan tijdelijk overstappen op insuline. Overleg met uw arts wat u in dit specifieke geval moet doen.
-
Handelsinformatie
Vildagliptine is sinds 2007 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Galvus in tabletten.
Vildagliptine wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknaam Eucreas.
Alles over Galvus
Herhaalrecept
Gebruikt u Galvus? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Gerelateerde videos
Diabetes Mellitus (Suikerziekte)
Tijdens het spijsverteringsproces wordt veel van ons voedsel omgezet in glucose, oftewel bloedsuiker. Glucose wordt in de bloedsomloop opgenomen en dient als voedingsmiddel voor de cellen van het lichaam. Maar de cellen kunnen de glucose niet zelfstandig tot zich nemen. Als hulpmiddel moet zich eerst insuline op het celoppervlak hechten. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier (of pancreas) wordt aangemaakt. Daardoor worden de cellen geactiveerd en kunnen zij glucose in zich opnemen. Door dit proces blijft het bloedsuikergehalte in het lichaam en in het bloed in evenwicht.
Diabetes mellitus is een ziekte waardoor een efficiënt verbruik van glucose in het lichaam wordt bemoeilijkt. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier niet genoeg insuline. Daardoor kan de glucose niet goed als voedingsstof in de cellen worden opgenomen. Bij diabetes type 2 wordt er wel insuline aangemaakt, maar het hormoon werkt dan niet goed en de glucose wordt niet gelijkmatig in de cellen opgenomen. Deze twee diabetestypes hebben dezelfde gevolgen: de glucose wordt niet goed in de cellen opgenomen. Daardoor hebben mensen met diabetes een hoog gehalte suiker in het bloed. Doordat ze de bloedglucose niet goed kunnen absorberen, hebben de cellen een schreeuwende behoefte aan voedsel.
Ongeacht welk type diabetes iemand heeft, mensen met diabetes moeten hun bloedsuikergehalte in de gaten houden. Diabetes kan met een dieet of met medicijnen worden behandeld, afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte.

Diabetes Mellitus (Suikerziekte)

Blaasontsteking
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen