Heparine

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Heparine

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Heparine is heparine.

  Heparine is een antistollingsmiddel.

  Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen, na een hartinfarct en om tromboflebitis te voorkomen bij mensen die een infuus krijgen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Bloedingen. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller bloeduitstortingen of blauwe plekken krijgt, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts. Als u een hoge bloeddruk heeft is er een grotere kans op bloedingen. Uw bloeddruk moet daarom goed zijn ingesteld. Overleg daarover met uw arts. Als u een maag- of darmzweer heeft bestaat er een grotere kans op bloedingen die moeilijk zijn te stoppen. Het gebruik van een maagbeschermend middel kan dit risico verminderen. Overleg hierover met uw arts. Bij mensen met een darmontsteking (colitis ulcerosa) kan bloedverlies uit de dikke darm versterkt worden. Wanneer u dit merkt, of wanneer u meer klachten van uw darm krijgt, neem dan contact op met uw arts.
  • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.
  • Bloedafwijkingen, zoals een tekort aan bloedplaatjes.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan allergische huidreacties met jeuk of bultjes. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor heparine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Haarverlies (tijdelijk).
  • Bij mannen: pijnlijke en lang aanhoudende erectie. Een erectie die langer dan drie uur duurt kan de zwellichamen en bloedvaten in de penis beschadigen. Neem contact op met een arts als de erectie langer dan drie uur duurt.

  Bij langdurig gebruik, langer dan drie maanden

  • Botontkalking (osteoporose). Overleg met uw arts of in uw geval voorkomen van botontkalking met medicijnen, calcium of vitamines nodig is.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Dit middel geeft men via een injectie kan onder de huid of via een infuus. Ook kan de injectie worden gegeven in het kraantje van het infuusslangetje om het slangetje en de naald vrij te houden van bloedstolsels.

  Wanneer?
  De injectie kan een of twee keer per dag worden toegediend. De verpleegkundige kiest hiervoor meestal zo goed als mogelijk vaste tijdstippen.

  Hoe lang?
  Hoe lang u dit middel moet gebruiken, hangt af van uw situatie. Om trombose na operaties te voorkomen, krijgt u heparine meestal gedurende zeven tot tien dagen of totdat u weer uit bed mag. Bij andere aandoeningen zal eerst stollingsonderzoek in het bloed plaatsvinden om te bepalen hoe lang heparine nodig is.

  In de meeste gevallen kan de behandeling daarna worden voortgezet met andere middelen tegen trombose, zoals de bloedverdunnende tabletten acenocoumarol of fenprocoumon of acetylsalicylzuur.

 • Vergeten

  De verpleegkundige of arts dient u de injectie toe. Als uzelf of een huisgenoot de injectie toedient, bijvoorbeeld om het infuusslangetje door te spoelen en u vergeet een dosis: bij ontdekking binnen vier uur na het vaste tijdstip kunt u de injectie alsnog toedienen. De volgende injectie neemt u weer op het vaste tijdstip.

  Als deze periode is verstreken, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de arts. Hij kan u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking
  • Andere middelen kunnen het effect op de bloedstolling versterken, zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruik deze middelen alleen samen met heparine als uw arts de combinatie bewust heeft voorgeschreven.
  • De ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur in hoge dosering verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller.
 • Zwangerschap
  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Dit medicijn is niet schadelijk voor het kind, maar het kan bijwerkingen bij de moeder veroorzaken. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u daarom beter een ander medicijn gebruiken. Overleg met uw arts of u beter kunt overstappen op een ander medicijn.
  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt niet in de moedermelk terecht.
 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer een dag aan.

 • Handelsinformatie

  Heparine is sinds 1937 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Heparine Leo en als het merkloze Heparine in injecties.

Laatst gewijzigd op: 06 augustus 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Heparine? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen