Inlyta

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Inlyta

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Inlyta is axitinib.

  Axitinib is een tyrosinekinaseremmer. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy').

  Artsen schrijven het voor bij nierkanker.

 • Bijwerkingen

  Axitinib heeft een krachtige werking op de celdeling, niet alleen van kankercellen maar ook van gezonde lichaamscellen. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan, bijvoorbeeld op plaatsen waar de cellen zich van nature snel delen. Dit zijn de slijmvliezen van mond, maag en darmen, de huid, de haren en het bloed.

  Door de lijst van bijwerkingen kan het lijken dat het middel erger is dan de kwaal. Maar de bijwerkingen komen lang niet bij iedereen in dezelfde mate voor. Bovendien gaan de bijwerkingen na de chemokuur geleidelijk over.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, verminderde eetlust.
  • Soms verstopping en gewichtsverlies. Zelden buikpijn, maagpijn, brandend maagzuur en winderigheid. Sommige van deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van slokdarm, maag en darmen. Om maagpijn en brandend maagzuur te bestrijden, kan de arts een maagbeschermend middel voorschrijven. Bij misselijkheid schrijft de arts een antibraakmiddel voor. Mogelijk helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes. Zorg dat u extra drinkt als u diarree heeft en moet overgeven.
  • Verhoogde bloeddruk. Uw arts zal uw bloeddruk regelmatig controleren.
  • Vermoeidheid.

  Soms

  • Pijnlijke mond, tong of keel, een droge mond en smaakveranderingen. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond en keel, slokdarm. U kunt dit zien aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen, tijdens en direct na de chemotherapie. Tijdens de chemokuur kunnen ingrepen aan uw gebit of in uw mond de klachten verergeren. Daarom is het verstandig vóór u aan de chemokuur begint, uw tandarts uw gebit te laten controleren en eventueel behandelen. Verzorg uw gebit extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kunt u spoelen met een desinfecterende mondspoeling.
  • Het hand-voet-syndroom. De handen en voeten zijn pijnlijk, rood en gezwollen en kunnen tintelen of doof aanvoelen. De huid kan afschilferen en er kunnen zweren of blaren op de huid ontstaan. Dit kan voortduren als de therapie is gestopt. Waarschuw uw arts als u deze verschijnselen bemerkt.
  • Hoofdpijn en een zwak gevoel.
  • Bloedarmoede en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam minder rode bloedcellen en bloedplaatjes aanmaakt. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: extreme vermoeidheid, bleke huid en bleke slijmvliezen, bloedneuzen, bloed in de urine of ontlasting, blauwe plekken en onderhuidse bloedingen. De arts zal uw bloed tijdens de behandeling regelmatig laten controleren. Het bloed herstelt zich weer als de kuur is afgelopen.
  • Heesheid. Zelden hoesten, keelpijn, benauwdheid.
  • Schildklierafwijkingen. Uw schildklier kan te langzaam of te snel gaan werken. U merkt dat aan diarree of juist verstopping, kouwelijkheid of juist warmtestuwing, een sloom gevoel of juist een gejaagd gevoel. Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.
  • Huiduitslag, jeuk en een droge huid.

  Zelden

  • Duizeligheid en oorsuizen.
  • Trombose (bloedpropje in de aderen). Verschijnselen van trombose zijn een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been. Ook kan voorkomen een plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Raadpleeg uw arts als u ooit trombose heeft gehad.
  • Haaruitval.
  • Spierpijn, gewrichtspijn, pijn in armen en benen.
  • Aambeien, zweertje in de anus.

  Zeer zelden

  • Een verhoogde kans op infecties. Deze bijwerking ontstaat doordat het lichaam minder witte bloedcellen aanmaakt. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: onverklaarbare koorts of keelpijn en blaasjes in de mond en keel. Neem ook altijd contact op met uw arts bij infecties zoals verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties. Het bloed herstelt zich weer als de kuur is afgelopen.
  • Leveraandoening. Raadpleeg uw arts bij hevige buikpijn en bij een gele verkleuring van de huid.
  • Verminderde werking van de nieren. Dit is te merken aan het niet of weinig moeten plassen, vochtophoping in de benen, kortademigheid en vermoeidheid. Neem dan direct contact op moet uw arts.
  • Hersenaandoening. Dit is te merken aan hoofdpijn, bewustzijnsverlaging, spiertrekkingen, verminderd gezichtsvermogen. Bel bij deze klachten uw arts.

  Neem contact op met uw verpleegkundige of arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen. Soms is het nodig om de dosering aan te passen zodat de bijwerkingen verminderen. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.

  Bespreek ook met uw arts of verpleegkundige als u zich zorgen maakt over bijwerkingen. Ervaart u andere bijwerkingen dan die hierboven staan? Meld dat dan aan uw apotheek, arts of verpleegkundige.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de tablet in zijn geheel door met een half glas water.

  Wanneer?
  Het maakt niet uit of u dit medicijn op een volle of lege maag inneemt. Bij misselijkheid kan het helpen dit middel met wat voedsel in te nemen.

  U neemt dit medicijn 2 keer per dag. Kies hiervoor vaste tijdstippen. U vergeet dan minder snel een dosis. Kies tijdstippen met ongeveer 12 uur ertussen, bijvoorbeeld om 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds.

  Hoe lang?
  Het is afhankelijk van het type kanker en het effect van dit medicijn hoe lang u het moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis vergeten, dan mag u deze niet inhalen. U moet deze dosis overslaan en de volgende dosis op het gebruikelijke moment innemen.

  Ook als u braakt na inname van een tablet, mag u niet nogmaals een tablet innemen. Overleg hierover met uw apotheker of arts.

 • Verboden

  autorijden?
  Heeft u last van duizeligheid of vermoeidheid? Dan kan dit uw rijvaardigheid beïnvloeden. Rijd geen auto als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op de maag en darmen. Gebruik daarom liever geen alcohol tijdens de kuur en zolang u last heeft van uw maag en darmen.

  alles eten?
  Wanneer u grapefruitsap drinkt of een grapefruit eet tijdens het gebruik van axitinib, heeft u extra kans op bijwerkingen.

  Als u 1 of 2 dagen per week een glas grapefruitsap drinkt of 1 of 2 grapefruits eet, is de kans op bijwerkingen klein. Als u meer of vaker grapefruitsap drinkt of grapefruits eet, wordt de kans op bijwerkingen groter.

  Als u veel last krijgt van bijwerkingen die u niet eerder heeft gehad, moet u contact opnemen met uw arts of apotheker. Voor meer informatie kunt u hier de folder downloaden.

  U kunt verder alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

  Op deze site kunt u onder ‘Klachten & ziektes’, ‘Maagklachten’ adviezen vinden voor mensen met maagklachten.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen en niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'Samenstelling'.

  • Vaccins. Meld altijd aan de arts dat u axitinib gebruikt. Axitinib kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u moet worden gevaccineerd.

  Sommige medicijnen kunnen de bijwerkingen van axitinib versterken. Overleg met uw arts als u een van de volgende medicijnen gebruikt.

  • Lopinavir en ritonavir, medicijnen tegen hiv-infectie.
  • Claritromycine en erytromycine, antibiotica.
  • Itraconazol, ketoconazol en voriconazol, medicijnen om in te nemen, tegen schimmelinfecties.

  Het onderstaande medicijn kan de werking van axitinib verminderen. Overleg hierover met uw arts.

  • Rifampicine, medicijn gebruikt tegen tuberculose en hersenvliesontsteking.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

  Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen.

  Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit medicijn NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is een grote kans dat het aangeboren afwijkingen bij het kind veroorzaakt. Gebruik daarom een goede anticonceptie tijdens de behandeling tot en met 1 week na de inname van de laatste tablet.

  Borstvoeding
  Geef GEEN borstvoeding als u dit medicijn moet gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het bijwerkingen bij het kind zal geven.

 • Stoppen

  Een behandeling met dit medicijn is zwaar en kan moeilijk vol te houden zijn, ook al helpt het u de ziekte te verslaan. Wordt de behandeling u te zwaar, bespreek dat dan met uw arts of verpleegkundige. Samen kunt u de bijwerkingen bespreken en kijken of er alternatieven zijn.

 • Handelsinformatie

  Axitinib is sinds 2012 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Inlyta.

Laatst gewijzigd op: 01 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Inlyta? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen