Inspra

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Inspra

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Inspra is eplerenon.

  Eplerenon is een kaliumsparend plasmiddel. Het gaat de werking van aldosteron tegen. Dit hormoon wordt door de bijnieren gemaakt. Het drijft natrium uit en houdt kalium vast in het lichaam.

  Artsen schrijven eplerenon voor bij bepaalde vormen van hartfalen, onder andere om te voorkomen dat dit optreedt na een hartinfarct.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Een te hoog kaliumgehalte in het bloed. U merkt dit meestal zelf niet, een enkele keer kunt u hierdoor last krijgen van lusteloosheid en hartritmestoornissen. Uw arts zal het kaliumgehalte regelmatig controleren.

  Zelden

  • Duizeligheid en flauwvallen.
  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid en verstopping. Zeer zelden braken en winderigheid. Bij misselijkheid helpt het meestal als u het middel met wat voedsel inneemt. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
  • Verminderde nierwerking. Meestal merkt u dit niet zelf, maar via bloedonderzoek kan dit worden opgemerkt. Uw arts zal de nierfunctie regelmatig controleren.
  • Spierpijn, spiertrekkingen en zeer zelden beenkrampen.
  • Hoesten en een grotere kans op infecties.
  • Hartvaataandoeningen, zoals een lagere bloeddruk en een grotere kans op een hartaanval. Zeer zelden onregelmatige hartslag, hartkloppingen en duizeligheid bij het opstaan uit een zittende of liggende houding. Deze duizeligheid gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het beste even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan jeuk, galbulten en huiduitslag. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeldzame gevallen kan er een ernstige overgevoeligheid ontstaan, dit kan zich uiten in ‘angio-oedeem’: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor eplerenon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of de soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

  Zeer zelden

  • Hoofdpijn en keelpijn.
  • Toegenomen zweten.
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medcijn geschikter voor u.
  • Borstvorming (bij mannen) en melkafscheiding. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Onsteking van de nieren of galblaas. Bij misselijkheid, braken, koorts, buikpijn, of pijn bij het plassen en pijn in de zij en rug, moet u de arts waarschuwen.
  • Een te trage werking van de schildklier. Een te trage schildklierwerking merkt u aan een aantal of meer van de volgende verschijnselen: vermoeidheid, gewichtstoename, neerslachtigheid, droge, koude en bleke huid, opgeblazen gezicht, haaruitval en verandering van de stem. Raadpleeg uw arts als u denkt dat de werking van uw schildklier verandert.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  U kunt het middel het best met wat voedsel innemen, u heeft dan de minste kans op maagdarmklachten. U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt.

  Hoe lang?
  Het gebruik van eplerenon bij hartfalen na een hartinfarct is meestal langdurig.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: ontdekt u het dezelfde dag, dan kunt u de dosis nog inhalen bij de avondeten. Merkt u het pas later? Sla de dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden?
  De eerste dagen dat u dit middel gebruikt, kunt u wat duizelig zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet aanpassen aan de wat de lagere bloeddruk. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan de duizeligheid in het begin van de behandeling versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Hart- en vaatmiddelen van de groep ACE-remmers en de groep Angiotensine-II-blokkers. Bij combinatie met eplerenon kan het kaliumgehalte te hoog worden. U merkt dit aan lusteloosheid en hartritmestoornissen. U kunt de combinatie veilig gebruiken, als bij u regelmatig de hoeveelheid kalium in het bloed wordt gemeten.
  • Kaliumzout. Dit middel wordt soms gegeven aan mensen die een extreem lage hoeveelheid kalium in hun bloed hebben. Kalium zit ook in ‘zeezout' of ‘dieetzout'. De combinatie van de kaliumspaarder eplerenon met kaliumzout kan de hoeveelheid kalium in het bloed te hoog maken. U merkt dit aan lusteloosheid en hartritmestoornissen. U kunt de combinatie veilig gebruiken, als bij u regelmatig de hoeveelheid kalium in het bloed wordt gemeten.
  • Pijnstillers van het NSAID-type, zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac, indometacine, acetylsalicylzuur, azapropazon en fenylbutazon. Deze pijnstillers kunnen het effect van eplerenon verminderen. Gebruik deze pijnstillers daarom alleen als uw arts u dit heeft geadviseerd of het heeft voorgeschreven. Merkt u bij gebruik van deze pijnstillers samen met eplerenon dat uw enkels of voeten dikker worden of bent u sneller kortademig? Neem dan contact op met uw arts.
  • Ritonavir, een middel tegen virusinfecties, zoals het hiv. Dit middel kan de werking van eplerenon versterken, waardoor er meer kans is op bijwerkingen van eplerenon.
  • Efavirenz, etravirine en nevirapine, middelen gebruikt bij hiv-infectie. De werking van eplerenon kan hierdoor verminderen. Raadpleeg uw arts als u combinatie met deze middelen voorgeschreven heeft gekregen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Stop alleen in overleg met uw arts. De pompfunctie van het hart kan verslechteren indien u dit middel stopt.

 • Handelsinformatie

  Eplerenon is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Inspra in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 11 december 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Inspra? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen