Isordil 5

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Isordil 5

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Isordil 5 is isosorbidedinitraat.

  Isosorbidedinitraat is een vaatverwijder.

  Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Kloppende, bonzende hoofdpijn, blozen en een rode huid. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit medicijn een aanval uitlokken. Deze bijwerking gaat meestal binnen een kwartier voorbij.

  Zelden

  • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen, hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Deze bijwerking gaat binnen een kwartier over.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, zeer zelden braken.
  • Vermoeidheid en een gevoel van zwakte.

  Zeer zelden

  • Zuurbranden, doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensen die al last hebben van slokdarmontsteking hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, rode plekken en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of zwellingen in het gezicht, de mond, lippen, keel en tong. Waarschuw dan onmiddellijk een arts of ga naar de Eerste-Hulppost. Ook kan er een ernstige huidaandoening ontstaan met blaren op de huid, waarschuw dan ook direct een arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.
  • Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie), waardoor dit middel bij u een ernstige bloedafwijking teweeg kan brengen. Stop meteen met het gebruik bij klachten als vermoeidheid of duizeligheid. Neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Neem bij een aanval rust. Mogelijk nemen de klachten dan al meteen af. Is dit niet het geval, gebruik dan de tablet.
  • Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de werking van de tablet.
  • Leg een tablet onder de tong en laat die smelten. De tablet lost op in het speeksel en wordt direct via het mondslijm in het bloed opgenomen.
  • Blijf hierna rustig zitten tot de aanval over is.
  • Als het nodig is, kunt u na vijf minuten nog een tablet onder de tong laten smelten. Waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer gebruiken en na vijftien minuten nog niet is verdwenen. Dit zou kunnen duiden op een hartinfarct.
  • Als de aanval over is, neem dan het eventuele restje van de tablet weer uit uw mond. Zo voorkomt u onnodige bijwerkingen.

  Wanneer?

  • U kunt dit medicijn gebruiken zodra u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft.
  • U kunt ook een aanval voorkomen door de tablet te gebruiken voorafgaand aan een situatie waarin u verwacht een aanval te krijgen, zoals lichamelijk inspanning, emotionele spanningen of blootstelling aan koude. Neem de tablet dan enkele minuten voor de te verwachten aanval.

  Hoe lang?
  Raadpleeg uw arts als dit medicijn bij een aanval steeds minder lijkt te werken of als u steeds vaker tabletten nodig heeft. Mogelijk moet u overstappen op een ander medicijn of op een andere behandeling.

 • Vergeten

  Gebruik dit medicijn zo snel mogelijk bij een aanval of als u verwacht een aanval te krijgen.

 • Verboden

  autorijden?
  De eerste keren kunt u na het gebruik nog enige tijd duizelig zijn doordat de bloeddruk snel afneemt. Pas daarom op met activiteiten die extra aandacht vergen, zoals deelname aan het verkeer.

  alcohol drinken?
  Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit medicijn. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Pas daarom op met alcohol.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Gebruik niet tegelijkertijd medicijnen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil, vardenafil en tadalafil. U kunt last krijgen van ernstige en langdurige bloeddrukdaling.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment stoppen met dit medicijn, als u het af en toe gebruikt.

 • Handelsinformatie

  Isosorbidedinitraat is sinds 1946 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Cedocard en Isordil en als het merkloze Isosorbidedinitraat. Het is te verkrijgen in tabletten voor onder de tong, gewone tabletten (met een hogere dosering dan de tabletten voor onder de tong) en in een crème.

  Deze tekst gaat alleen over de tabletten voor gebruik onder de tong. Zie voor de gewone tabletten de tekst Isosorbidedinitraat tabletten.

Laatst gewijzigd op: 09 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Isordil 5? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen