Mono-Cedocard

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Mono-Cedocard

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Mono-Cedocard
  De werkzame stof in Mono-Cedocard is isosorbidemononitraat.

  Isosorbidemononitraat is een vaatverwijder.

  Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  Soms

  • Kloppende, bonzende hoofdpijn, blozen en een rode huid. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit middel een aanval uitlokken. Deze bijwerkingen zijn meestal voorbijgaand van aard. Na een week heeft u er minder last van. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

  Zelden

  • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen en hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel of uit bed. Bij duizeligheid kunt u het beste even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Deze bijwerkingen zijn meestal voorbijgaand van aard. Na enkele weken heeft u er minder last van. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Zeer zelden braken of diarree.
  • Vermoeidheid en een gevoel van zwakte.

  Zeer zelden

  • Zuurbranden, doordat het maagzuur gemakkelijker in de slokdarm komt. Mensen die als last hebben van slokdarmontsteking hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, rode plekken en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of zwellingen in het gezicht, de mond, lippen, keel en tong. Waarschuw dan onmiddellijk een arts of ga naar de Eerste-Hulppost. Ook kan er ernstige huidaandoening ontstaan met blaren op de huid, waarschuw dan ook direct een arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.
  • Mensen met het Brugada-syndroom, een erfelijke hartaandoening, hebben mogelijk een grotere kans op hartritmestoornissen. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn. Als u dit medicijn toch moet gebruiken, zal uw arts u extra onder controleren.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Gewone tabletten: innemen met wat water. U mag deze tabletten eventueel breken of kauwen.
  • Tabletten met vertraagde afgifte, te herkennen aan ‘retard', ‘durette', of ‘MGA': slik de tablet in zijn geheel door, zonder te kauwen, omdat anders onbedoeld al het werkzame bestanddeel in één keer vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.
  • Capsules met vertraagde afgifte, te herkennen aan 'retard': slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. Als u de korreltjes stuk kauwt kan de werkzame stof te snel vrij komen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven.

  Wanneer?
  Neem de tabletten in op vaste tijdstippen, bij voorkeur tijdens of na het eten. Dan vergeet u minder snel een dosis.

  Het effect neemt af wanneer de werkzame stof voortdurend (24 uur) in uw bloed aanwezig is. Daarom is het belangrijk dat u elke dag een 'nitraatvrije' periode heeft van ongeveer 12 uur. In deze periode zit er geen of weinig werkzame stof in uw bloed. Omdat de meeste mensen 's nachts het minst last hebben van een aanval, kiest met voor de nitraatvrije periode meestal de nacht en zo mogelijk ook nog een deel van de avond. Als u overdag of 's avonds het minste last van aanvallen heeft, kunt u in overleg met de arts ook een andere tijd kiezen.

  Als u voor de avond kiest, moet u de laatste tablet van de dag op zijn laatst bij het avondeten innemen. De nitraatvrije periode eindigt met het innemen van de eerste tablet op de volgende dag. Tijdens deze nitraatvrije periode is uw hart minder beschermd tegen inspanning.

  Een gebruikelijk innameschema is:

  • als u dit medicijn één keer per dag gebruikt: 's ochtends;
  • als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: om 08.00 en 14.00 uur, dus niet meer dan 6 uur tussen beide tijden;
  • als u dit medicijn drie keer per dag gebruikt: om 08.00, 12.00 en 17.00 uur.

  Hoe lang?
  Als dit medicijn goed bij u werkt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit medicijn elke dag op de geadviseerde tijdstippen in te nemen. Mocht u toch een dosis zijn vergeten, sla de vergeten dosis dan over. Neem de eerstvolgende dosis op het normale tijdstip in en houd vervolgens het normale schema aan.

  Natuurlijk kan het voorkomen dat u uw medicijn een keer vergeet in te nemen. Let erop dat u toch elke dag zo goed mogelijk aan uw medicijnen denkt, zodat u bijna elke dag een voldoende lange nitraatvrije periode heeft. Vergeet u regelmatig een dosis, vraag uw apotheker dan om advies. Uw apotheker kan met u bespreken welke hulpmiddelen er zijn om u hierbij te helpen.

 • Verboden

  autorijden?
  De eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, kunt u duizelig zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet instellen op de lagere bloeddruk. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit medicijn. U kunt daardoor wat last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Gebruik geen medicijnen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil, vardenafil en tadalafil. U kunt last krijgen van ernstige en langdurige bloeddrukdaling.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt niet in één keer stoppen. De dosering moet zeer geleidelijk worden afgebouwd. Anders heeft u kans op juist een toename van het aantal aanvallen van hartkramp.

  Stop of verander de dosering alleen in overleg met uw arts. Uw arts kan u dan nauwgezet controleren.

 • Handelsinformatie

  Isosorbidemononitraat is sinds 1981 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Mono-Cedocard, Promocard en als het merkloze Isosorbidemononitraat. Het is te verkrijgen in tabletten en in capsules.

  Er zijn tabletten die het middel direct aan het lichaam afgeven en tabletten en capsules met vertraagde afgifte (retardtabletten en retardcapsules).

Laatst gewijzigd op: 17 november 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Mono-Cedocard? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen