-
Introductie
De werkzame stof in Montelukast is montelukast.
Montelukast behoort tot de groep geneesmiddelen die leukotrieenantagonisten wordt genoemd.
Artsen schrijven het voor bij astma.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
- Infecties van de neus en keel met bacteriën, schimmels of virussen. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, verstopte neus, pijnlijke neus of keel. Neem contact op met uw arts als u een dergelijke infectie vermoedt.
Zelden
- Maagdarmstoornissen, zoals buikpijn, misselijkheid,braken en diarree. Deze bijwerkingen gaan meestal na een paar dagen vanzelf over als u aan het middel gewend bent.
- Hoofdpijn en dorst. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.
Zeer zelden
- Griepachtige verschijnselen, zoals een verstopte neus, hoesten, bijholteontsteking, vermoeidheid, koorts en malaise. Raadpleeg uw arts bij plotseling optredende koorts en spierpijn.
- Duizeligheid, sufheid en slapeloosheid, rusteloosheid en abnormaal dromen (waaronder nachtmerries).
- Als u plotseling last krijgt van gezwollen oogleden, lippen of gezicht, benauwdheid, rode huid, galbulten en/of jeuk, bent u misschien overgevoelig voor dit middel. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, geef dit dan altijd door aan de apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een verwant) middel niet opnieuw krijgt.
- Stemmingsveranderingen. Dit kan zich ook uiten in zelfverwonding of gedachten aan zelfmoord. Neem contact op met uw arts u hier last van heeft.
- Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit middel gedurende verschillende weken gebruikt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Gewone (filmomhulde) tabletten
Zonder kauwen innemen met een glas water.Kauwtabletten
Deze tabletten mag u wel kauwen bij het innemen. U kunt uw mond naspoelen met water.Granulaat (korrels)
Open het zakje met de korrels pas vlak voor het innemen. Innemen zonder kauwen, eventueel met wat zacht voedsel (bijvoorbeeld appelmoes), dat koud of op kamertemperatuur is.Los de korrels niet op in water of andere vloeistof. Na het innemen mag u wel gewoon iets drinken.
Wanneer?
U kunt dit middel het beste voor het slapengaan innemen. Neem de kauwtabletten in ieder geval niet bij het eten in: minimaal 1 uur vóór of 2 uur na een maaltijd innemen.Hoe lang?
Gebruik dit middel zolang u last heeft van benauwdheid en zolang de arts het voorschrijft. -
Vergeten
Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
Gebruikt u dit middel één keer per dag? En duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem hem dan alsnog. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over. -
Verboden
autorijden?
De eerste dagen dat u montelukast gebruikt, kunt u duizelig en suf zijn. Dit komt doordat uw lichaam moet wennen aan het middel. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wil worden. U kunt dan mogelijk (tijdelijk) overstappen op een ander middel.Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of montelukast in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Raadpleeg uw arts of apotheker als u borstvoeding wilt geven. Mogelijk kunt u dan (tijdelijk) overstappen op een ander middel. -
Stoppen
Ja, u kunt in één keer stoppen met dit middel, zonder na-effecten. De klachten kunnen wel terugkomen als u stopt, raadpleeg daarom altijd uw arts als u wilt stoppen.
-
Handelsinformatie
Montelukast is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Singulair en als het merkloze Monotelukast in tabletten, kauwtabletten en sachets met granulaat (korrels).
Alles over Montelukast
Powered by:
Laatst gewijzigd op: 13 juni 2013
Herhaalrecept
Gebruikt u Montelukast? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen