Nitro Dur

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Nitro Dur

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Nitro Dur
  De werkzame stof in Nitro Dur is nitroglycerine.

  Nitroglycerine is een vaatverwijder.

  Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel ook bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Kloppende, bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Dit neemt af als u dit middel enkele dagen heeft gebruikt. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit middel een aanval uitlokken.
  • Roodheid, irritatie en jeuk op de plaats waar u de pleister plakt. Nadat u de pleister heeft verwijderd verdwijnen deze verschijnselen binnen enkele uren. Als u de pleister telkens op dezelfde plaats plakt, kan de huiduitslag ontstaan. Dit kunt u voorkomen door de pleister elke dag op een andere plaats te plakken. Heeft u hier toch veel last van huidreacties, raadpleeg dan uw arts.
  • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen, hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel of uit bed. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

  Zeer zelden

  • Blozen en rode huid. Dit komt doordat ook de bloedvaten in de huid verwijden.
  • Misselijkheid, onrust en sterk zweten.
  • Zuurbranden, doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensen die al last hebben van slokdarmontsteking hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.
  • Verergering van glaucoom (verhoogde oogboldruk). Heeft u last van groene staar of glaucoom aan één of beide ogen? Overleg dan met uw arts over extra controle door de oogarts.
  • Bloedarmoede. Raadpleeg uw arts bij bleek zien, moeheid, kortademigheid en spierzwakte bij inspanning. Dit kunnen verschijnselen van bloedarmoede zijn.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, rode plekken en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

  De klachten nemen meestal na verloop van tijd af als u gewend bent aan dit middel.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Scheur het zakje bij één van de inkepingen open.
  • Neem de pleister met de beschermende folie uit het zakje.
  • Trek de beschermende folie eraf en probeer de kleeflaag niet met de vingers aan te raken.
  • Plak de pleister op een schone, droge plaats op de linker of rechter zijde van de borstkas of aan de binnenkant van de bovenarm. De huid moet onbeschadigd en niet te veel behaard zijn. Knip eventuele haren eerst af.
  • Druk de pleister goed aan.
  • Om huidreacties te voorkomen is het belangrijk dagelijks een andere plaats op de huid te kiezen, bijvoorbeeld afwisselend op de linker- en rechterzijde van de borst, of op de binnenkant van de linker of rechter bovenarm.

  N.B. Douchen, zwemmen en sporten zijn mogelijk zonder dat de pleister loslaat.

  Wanneer?
  Het effect neemt af wanneer de werkzame stof voortdurend in uw bloed aanwezig is; elke dag moet daarom een `nitraatvrije` periode bevatten van 8 tot 12 uur, waarin geen of weinig werkzame stof in uw bloed zit. Tijdens deze ‘nitraatvrije periode` is uw hart minder beschermd tegen inspanning. Meestal wordt de nacht gekozen voor de `nitraatvrije` periode. Verwijder de pleister daarom voor u gaat slapen.

  Als u vooral `s nachts klachten heeft, kan uw arts voorschrijven dat de pleister alleen `s nachts moet worden gebruikt en overdag niet.

  Hoe lang?
  Als dit middel goed bij u werkt, moet u dit middel waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

 • Vergeten

  Plak de vergeten pleister alsnog op. Verwijder de pleister op hetzelfde tijdstip als u gewend bent en houd vervolgens het normale schema aan.

 • Verboden

  autorijden?
  De eerste dagen dat u dit middel gebruikt, kunt u duizelig zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet instellen op de lagere bloeddruk. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit middel. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn middelen tegen erectiestoornissen. Gebruik niet tegelijkertijd middelen bij erectiestoornissen, zoals sildenafil, tadalafil en vardenafil. U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen zoals een plotselinge en langdurige bloeddrukdaling.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Nee, in één keer stoppen kan niet. De dosering moet zeer geleidelijk worden afgebouwd. Anders heeft u kans op juist een toename van het aantal aanvallen van hartkramp.

  Stop of verander de dosering alleen in overleg met uw arts. Uw arts kan u dan nauwgezet controleren.

 • Handelsinformatie

  Nitroglycerine is sinds 1952 internationaal in de handel. Nitroglycerine pleisters zijn op recept verkrijgbaar onder de merknamen Deponit T, Minitran, Nitro Dur en Transiderm nitro.

  Nitroglycerine is ook verkrijgbaar in een spray voor onder de tong en als infuus. Deze tekst gaat alleen over de toepassing in pleisters.

Laatst gewijzigd op: 09 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Nitro Dur? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen