Omega-3-vetzuren

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Omega-3-vetzuren

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Omega-3-vetzuren zijn omega-3-vetzuren.

  Omega-3-vetzuur behoren tot de cholesterolverlagende geneesmiddelen. Het vermindert de aanmaak van vetten in de lever en verlaagt zodoende het vetgehalte in het bloed.

  Het wordt soms gebruikt bij een te hoog vetgehalte in het bloed en om een hartinfarct te voorkomen als u al eens een hartinfarct heeft gehad.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Zure oprispingen, met de geur of smaak van vis. Dit middel wordt namelijk gemaakt uit visolie.
  • Andere maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie of juist diarree. Dit kunt u verminderen door het middel bij het eten in te nemen.

  Zeer zelden

  • Huiduitslag met jeuk en acne gemeld. Neem contact op met uw arts als u hier last van krijgt.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, verandering van smaak en een droge neus.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  Het beste kunt u dit middel innemen tijdens het eten, omdat u dan minder kans heeft op maagdarmklachten. Kies een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  U moet dit middel waarschijnlijk levenslang gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn en u gebruikt omega-3-vetzuur één keer per dag? Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden en alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  U mag alles eten. Voor een optimaal effect van dit middel is het houden van een cholesterol- en vetverlagend dieet echter essentieel. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

 • Handelsinformatie

  Omega-3-olie bevat veel vetzuren van het omega-3 type. Omega-3-vetzuren zijn voedingsstoffen. Vooral vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren. Verder zijn, op recept, ook capsules met omega-3-vetzuur verkrijgbaar, onder de merknaam Omacor en als merkloos Omega-3-vetzuren.

Laatst gewijzigd op: 16 mei 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Omega-3-vetzuren? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen