Pantozol

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Pantozol

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Pantozol is pantoprazol.

  Pantoprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

  Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweer en het syndroom van Zollinger-Ellison.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Irritatie bij de injectieplaats.

  Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, diarree, verstopping en winderigheid. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u na enkele weken nog steeds last hiervan heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Hoofdpijn. Dit gaat meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u na enkele weken nog steeds last hiervan heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Duizeligheid, misselijkheid en braken. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u na enkele weken hiervan nog steeds last heeft, raadpleeg dan uw arts.
  • Algeheel gevoel van zwakte en ziekte en vermoeidheid.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pantoprazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Wazig zien of dubbelzien, vocht vasthouden in de benen, en koorts. Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.
  • Gewichtstoename of gewichtsverlies. Let bij gewichtstoename daarom goed op wat en hoeveel u eet. Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist als u te veel aankomt.
  • Psychische klachten, zoals depressiviteit, kunnen ontstaan of verergeren. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
  • Smaakstoornissen en verlies van smaak. Ook tongverkleuring komt voor.
  • Klachten van de mond en keel, zoals een droge mond en keel, aften en ontsteking van het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
  • Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.
  • Botbreuken of breuken in de ruggenwervels. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de tablet in zijn geheel door met water zonder te kauwen. Als u de tabletten kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.

  Wanneer?
  Neem het medicijn in op een lege maag. Bijvoorbeeld 1 uur vóór het ontbijt. Dit medicijn wordt sneller op een lege maag opgenomen. Bovendien vergeet u minder snel een dosis als u het medicijn steeds op hetzelfde moment van de dag inneemt. Als u het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends 1 uur vóór het ontbijt, en ’s avonds 1 uur voor het avondeten.

  Hoe lang?
  De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt.

  Een maag- of darmzweer kan in 4 tot 8 weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om een terugkomst van de zweer te verhinderen.

  Als u het medicijn gebruikt om maagklachten te voorkomen die ontstaan door ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen, moet doorgaan zolang u deze medicijnen slikt.

  Bij het syndroom van Zollinger-Ellison moet u het medicijn vaak zeer langdurig gebruiken.

 • Vergeten
  • Als u dit medicijn één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.
  • Als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten tablet dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Een enkele keer kan het voorkomen dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, duizelig bent. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

  alles eten?
  U kunt alles wat uw maag verdraagt eten. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

  Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Ketoconazol, itraconazol en posaconazol (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in de bloedbaan opgenomen te kunnen worden. Pantoprazol vermindert juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komen. Neem deze medicijnen daarom in met een zure koolzuurhoudende frisdrank, zoals cola. De inhoud van de maag wordt hierdoor tijdelijk weer zuur, zodat de antischimmelmiddelen opgenomen kunnen worden. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol (Trisporal OS). Voor deze drank is geen zure maaginhoud nodig.
  • Cefuroxim (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met pantoprazol wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Indinavir, atazanavir, nelfinavir, rilpivirine en tipranavir (medicijnen tegen hiv en aids). Pantoprazol remt de werking van deze middelen. U kunt ze beter niet samen gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
  • Dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib en pazopanib (medicijnen tegen kanker). Bij gelijktijdig gebruik met pantoprazol worden deze middelen niet voldoende opgenomen. Overleg hierover met uw arts.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Pantoprazol kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

  Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven.

  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Als u dit medicijn langer dan acht weken achter elkaar heeft gebruikt, kunt u beter niet in één keer stoppen. Uw maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor uw klachten weer terugkomen. U kunt het gebruik het beste in twee tot drie weken langzaam afbouwen om dit te voorkomen.
  Heeft u het korter dan acht weken gebruikt, dan kunt u wel in één keer stoppen.

  Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Als u eerder stopt, kan het slijmvlies van de maag of darm nog niet voldoende zijn genezen. Uw klachten kunnen later terugkomen. Ga daarom zolang door als uw arts adviseert, ook al zijn uw klachten verdwenen.

 • Handelsinformatie

  Pantoprazol is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Maagzuurtablet Pantoprazol in tabletten, en Pantozol en als het merkloze Pantoprazol in tabletten en injecties.

  Pantoprazol is in lage dosering voor maagklachten ook zonder recept verkrijgbaar, in tabletten.

  Pantoprazol is ook verkrijgbaar in een combinatieverpakking met twee antibiotica onder de merknaam PantoPAC.

Laatst gewijzigd op: 08 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Pantozol? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Maagzuurremmers

Antacida.

Maagzuurremmers

Antacida.

Antacida.

Bekijk video

Maagzweer

Voedsel komt via de mond het lichaam binnen en gaat dan via de slokdarm naar de maag. De maag produceert zuren en een enzym, pepsine geheten. Deze stoffen ondersteunen de…

Voedsel komt via de mond het lichaam binnen en gaat dan via de slokdarm naar de maag. De maag produceert zuren en een enzym, pepsine geheten. Deze stoffen ondersteunen de spijsvertering. De bekleding van de maag wordt door een dunne slijmvlieslaag tegen deze spijsverteringszuren beschermd. Het evenwicht tussen pepsine en maagzuren kan wel eens verstoord raken. Dan kan er een maagzweer ontstaan.

Een maagzweer beschadigt de bekleding van de maag. Enkele symptomen van een maagzweer zijn buikpijn na het eten, misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Bepaalde maagzweren worden veroorzaakt door infectie met een bepaalde bacterie: Helicobacter pylori. Deze bacterie leeft in de maag en kan veranderingen aanbrengen in de slijmvlieslaag die de maagbekleding tegen spijsverteringszuren beschermt. Roken, cafeïnehoudende voeding en drank, alcohol en bepaalde medicijnen kunnen de kans op maagzweren vergroten.

Bekijk video

Maagklachten

Het maag-darmkanaal bestaat uit de mondholte, de keelholte, de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Het is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en zorgt voor de…

Het maag-darmkanaal bestaat uit de mondholte, de keelholte, de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Het is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en zorgt voor de verplaatsing van voedsel en vloeistoffen in en uit het lichaam.

Op het verbindingspunt van slokdarm en maag ligt een spier, de onderste slokdarmsluitspier. Deze opent zich om voedsel in de maag toe te laten, en sluit zich vervolgens weer. Hiermee wordt voorkomen dat voedsel en maagzuur in de slokdarm teruglopen.

Wanneer de druk in de maag te hoog is of wanneer de sluitspier niet goed functioneert, kan een deel van de inhoud van de maag in de slokdarm teruglopen. Hierdoor ontstaan de symptomen van gastro-oesofageale reflux.

Enkele van deze symptomen zijn brandend maagzuur, pijn op de borst, hoesten en je verslikken als je ligt. Ook kunnen astmasymptomen tijdens het slapen toenemen. Bepaalde symptomen van de aandoening kunnen door een dieet en verandering van levensstijl worden verlicht, maar in sommige gevallen zijn medicijnen of een operatie noodzakelijk.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen