Polaramine

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Polaramine

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Polaramine is dexchloorfeniramine.

  Dexchloorfeniramine is een anti-allergiemedicijn.

  Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals na insectensteken, netelroos, jeuk, hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies en ontstoken ogen door allergie.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, een verminderd reactievermogen en een afgenomen coördinatievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten.

  Zelden

  • Droge mond, neus en keel. Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Deze bijwerking komt vooral in het begin van de behandeling voor en gaat vanzelf over als u dexchloorfeniramine langer gebruikt. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Zeer zelden

  • Hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizen.
  • Opwinding, onrust, zenuwachtigheid, beven, irritatie, slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
  • Dubbelzien, wazig zien, en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
  • Maag- en darmklachten, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, buikpijn, verstopping of diarree. Als u last heeft van deze bijwerkingen, neem dit medicijn dan in met wat voedsel.
  • Hartkloppingen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Bloedafwijkingen. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond.
  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Ook kunt u overgevoelig voor zonlicht worden. Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid of flauwvallen. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn ten minste drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?

  • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
  • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.

  Hoe lang?
  Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit middel. Overleg dan met uw arts.

 • Vergeten
  • Als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan een uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan dexchloorfeniramine, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd zeker geen auto als u naast dexchloorfeniramine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

  Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor dexchloorfeniramine vinden.

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts of u kunt overstappen op een ander medicijn. Bij vrouwen die dit medicijn in de eerste 3 maanden van de zwangerschap gebruikten, zijn tot nu toe geen problemen bij de baby gezien. Bij gebruik in de laatste 6 maanden van de zwangerschap, kunnen wel problemen bij de baby ontstaan. De baby kan na de geboorte moeite hebben met ademhalen. Gebruik dit medicijn daarom niet in de laatste 6 maanden van de zwangerschap.

  • Krijgt u dit medicijn voor het eerst en wilt u zwanger worden of bent u zwanger? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. U kunt dan namelijk beter meteen met een ander medicijn beginnen. Een medicijn waarvan bekend is dat u het tijdens de hele zwangerschap veilig kunt gebruiken.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. U kunt beter overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan bekend is dat u het tijdens de hele zwangerschap veilig kunt gebruiken.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Dexchloorfeniramine is sinds 1949 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Polaramine in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Polaramine? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen