Rabeprazol

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Rabeprazol

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Rabeprazol is rabeprazol.

  Rabeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

  Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- of darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping en winderigheid. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.
  • Griepachtige klachten, zoals keel- of neusontsteking, hoest, rugpijn, infectie, koorts, gevoel van zwakte en spierpijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  Zeer zelden

  • Depressiviteit, verwardheid, slaperigheid en nervositeit kunnen ontstaan of verergeren. Neem bij deze bijwerkingen contact op met uw arts of apotheker.
  • Pijn op de borst. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.
  • Klachten van de mond en keel, zoals een droge mond en keel, aften en ontsteking van het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor rabeprazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.
  • Botbreuken of breuken in de ruggenwervels. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Neem de tablet in zonder te kauwen. Als u de tablet stuk kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds.

  Hoe lang?
  De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt.

  Een maag- of darmzweer kan in vier tot acht weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om een terugkomst van de zweer te verhinderen.

  Als u het medicijn gebruikt om maagklachten te voorkomen die ontstaan door ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen, moet doorgaan zolang u deze medicijnen slikt.

  Bij het syndroom van Zollinger-Ellison moet u het medicijn vaak zeer langdurig gebruiken.

 • Vergeten
  • Als u dit medicijn één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Sommige mensen zijn de eerste dagen duizelig. Na een aantal dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

  alles eten?
  U kunt alles wat uw maag verdraagt eten. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.
  Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Ketoconazol, itraconazol en posaconazol (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in de bloedbaan opgenomen te kunnen worden. Rabeprazol vermindert juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komen. Neem deze medicijnen daarom in met een zure koolzuurhoudende frisdrank, zoals cola. De inhoud van de maag wordt hierdoor tijdelijk weer zuur, zodat de antischimmelmiddelen opgenomen kunnen worden. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol (Trisporal OS). Voor deze drank is geen zure maaginhoud nodig.
  • Cefuroxim (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met rabeprazol wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Indinavir, atazanavir, nelfinavir, rilpivirine en tipranavir (medicijnen tegen hiv en aids). Rabeprazol remt de werking van deze middelen. U kunt ze beter niet samen gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
  • Dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib en pazopanib (medicijnen tegen kanker). Bij gelijktijdig gebruik met rabeprazol worden deze middelen niet voldoende opgenomen. Overleg hierover met uw arts.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Rabeprazol kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

  Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding.Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken tijdens de borstvoeding.

 • Stoppen

  Als u dit medicijn langer dan acht weken achter elkaar heeft gebruikt, kunt u beter niet in één keer stoppen. Uw maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor uw klachten weer terugkomen. U kunt het gebruik het beste in twee tot drie weken langzaam afbouwen om dit te voorkomen.
  Heeft u het korter dan acht weken gebruikt, dan kunt u wel in één keer stoppen.

  Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Als u eerder stopt, kan het slijmvlies van de maag of darm nog niet voldoende zijn genezen. Uw klachten kunnen later terugkomen. Ga daarom zolang door als uw arts adviseert, ook al zijn uw klachten verdwenen.

 • Handelsinformatie

  Rabeprazol is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Pariet en als het merkloze Rabeprazol.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Rabeprazol? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Maagzuurremmers

Antacida.

Maagzuurremmers

Antacida.

Antacida.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen