Tambocor

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Tambocor

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Tambocor
  De werkzame stof in Tambocor is flecaïnide.

  Flecaïnide normaliseert de hartslag en vertraagt de hartfrequentie.

  Artsen schrijven het voor bij bepaalde hartritmestoornissen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Duizeligheid, hoofdpijn, wazig of dubbel zien. Deze bijwerkingen gaan meestal vanzelf weer over.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, obstipatie en verminderde eetlust. Door innemen met wat voedsel heeft u hier minder last van.
  • Benauwdheid. Met name bij mensen met astma, chronische bronchitis of longemfyseem kan dit problemen geven. Als u merkt dat u benauwd wordt, neem dan contact op met uw arts.

  Zelden

  • Verergering van de ritmestoornis. Dit komt vooral voor bij mensen eerder aanhoudend hartkloppingen gehad hebben, mensen met hartfalen of met een recent doorgemaakt hartinfarct. Het risico op deze bijwerking neemt na een paar weken gebruik af.

  Zeer zelden

  • Verwardheid, angst en slapeloosheid.
  • Hoofdpijn, zweten en trillen.
  • Kaalheid.
  • Overgevoeligheid, dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg uw arts als u last heeft van deze verschijnselen. Blijkt u overgevoelig, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor flecaïnide. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.
  • Mensen met het Brugada-syndroom, een erfelijke hartaandoening, hebben een grotere kans op hartritmestoornissen. Gebruik dit middel NIET als u dit syndroom heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel. Flecaïnide wordt ook gebruikt om aan te tonen of iemand het Brugada-syndroom heeft. Krijgt u dit onderzoek, dan kunt u dit medicijn wel gebruiken.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Tabletten: innemen met wat water. U mag deze eventueel breken of kauwen.
  • Capsules: slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. Anders werkt het systeem van de vertraagde afgifte niet meer en krijgt u teveel werkzame stof ineens in uw lichaam. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven, waardoor ze gedurende 24 uur werken.

  Wanneer?
  Het beste kunt u vaste inname tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis, bijvoorbeeld bij het eten.

  Hoe lang?
  Bij bepaalde stoornissen in het hartritme moet flecaïnide langdurig worden gebruikt. Overleg hierover met uw arts.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Duizeligheid en problemen met het gezichtsvermogen komen heel soms voor bij dit middel. Neem dan geen deel aan het verkeer.

  alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  roken?
  Roken versnelt de afbraak van dit medicijn. Als u stopt met roken, kan de hoeveelheid van dit medicijn in het bloed toenemen. Hierdoor kan het sterker werken of bijwerkingen geven. Overleg met uw arts voordat u gaat stoppen met roken. Het kan nodig zijn dat uw arts de dosering dan verlaagt.

  Overleg ook met uw arts als u lange tijd niet heeft gerookt en (weer) bent begonnen. Dan is het misschien nodig dat uw arts de dosering van dit medicijn juist verhoogt.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Bij combinatie van flecaïnide met een van de volgende medicijnen heeft u een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Gebruik de volgende medicijnen NIET samen met flecaïnide: amiodaron, arseentrioxide, azitromycine, chloorpromazine, chloroquine, citalopram, claritromycine, disopyramide, domperidon, droperidol, erytromycine, escitalopram, haloperidol, ibutilide, kinidine, methadon, moxifloxacine, pentamidine, pimozide, sevofluraan, sotalol en vandetanib. Overleg met uw arts. Mogelijk kan hij een ander medicijn voorschrijven.
  • Efavirenz, etravirine en nevirapine, middelen gebruikt bij hiv-infectie. De hoeveelheid flecaïnide in het bloed kan door deze middelen dalen. De werking van flecaïnide kan verminderen. Uw arts zal daarom de werkzaamheid controleren en eventueel de dosering aanpassen.
  • Lopinavir/ritonavir, ritonavir en tipranavir, middelen gebruikt bij hiv-infectie. De hoeveelheid flecaïnide in het bloed kan door deze middelen stijgen. Deze middelen mogen niet samen gebruikt worden. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Telaprevir en boceprevir, medicijnen tegen hepatitis C. De hoeveelheid flecaïnide in het bloed kan door deze medicijnen stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Na het tweede trimester wordt flecaïnide in sommige gevallen toegepast bij hartritmestoornissen van de ongeboren baby. Dat kan alleen onder controle door de specialist.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het bijwerkingen geeft bij het kind. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen. Uw oorspronkelijke klachten kunnen anders terugkeren, en uw hartritmestoornissen kunnen verergeren. Stop dus nooit zonder overleg met uw arts.

  Vermoedt u bijverschijnselen, neem dan altijd contact op met uw arts en verander nooit zelf de dosering.

  Zodra uw arts het gebruik van flecaïnide niet meer nodig vindt, kunt u in één keer stoppen, zonder af te bouwen.

 • Handelsinformatie

  Flecaïnide is sinds 1982 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Tambocor en het merkloze Flecaïnide en Flecaïnide-acetaat. Het is te verkrijgen in tabletten, injecties en in capsules met vertraagde afgifte.

Laatst gewijzigd op: 13 december 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Tambocor? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen