Tilade

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Tilade

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    Tilade
    De werkzame stof in Tilade is nedocromil.

    Nedocromil is een anti-allergiemedicijn en een luchtwegbeschermer.

    Artsen schrijven het voor bij astma.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Het komt echter alleen in uw luchtwegen terecht en heeft daarom maar weinig bijwerkingen.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Soms, direct na inhalatie

    • Hoest of een prikkelend gevoel in keel of luchtpijp. Meestal helpt het om een slokje water na het inhaleren te drinken. Na enige tijd bent u gewend aan de inhalatie en heeft u geen last meer van deze bijwerking.
    • Hoofdpijn.
    • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en braken.

    Zelden

    • Direct na inhaleren een vreemde smaak in de mond. Dit gaat vanzelf weer over en is geen reden met het gebruik te stoppen.

    Zeer zelden

    • Ernstige benauwdheid direct na inhalatie. Neem dan contact op met uw arts.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

    Hoe?

    • Goed inhaleren is lastig en vergt veel oefening. Alleen als u goed inhaleert komt de werkzame stof diep genoeg in uw longen om te werken.
    • De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of u alle handelingen goed uitvoert.
    • Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies.
    • De werkzame stof zit in een inhalatiespray, ook wel dosisaërosol of verstuiver genoemd. Voor iedere verstuiving moet u het spuitbusje stevig schudden, zodat de inhoud zich goed verdeelt. Alleen dan komt elke keer evenveel nedocromil vrij.
    • Adem langzaam en diep uit. Doe daarna het mondstuk in uw mond en plaats de lippen om het mondstuk heen. Adem daarna langzaam en diep door het mondstuk in. Nadat u begonnen bent met inademen, drukt u op de bovenkant van het spuitbusje om een dosis af te geven.
    • Houd daarna de adem zo lang mogelijk in. Haal de inhalator uit uw mond en adem langzaam uit. Als u twee inhalaties tegelijk moet nemen, herhaal dan deze stappen nogmaals voor de tweede dosis. Vindt u het lastig om tegelijk te inhaleren en het apparaat in te drukken? Overleg dan met uw arts of apotheker.
    • Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kunt u ook gebruikmaken van een voorzetkamer. Dit is een grote buis, waar u de inhalatiespray inspuit. U kunt dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken kunt u in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als u deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt u het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar uw werk of een andere plek? Vraag dan uw arts twee apparaten voor te schrijven. U kunt ze dan op beide plekken achterlaten.

    Wanneer?

    • Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als u 4 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de 6 uur, bijvoorbeeld bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten en voor de nacht.
    • Gebruikt u ook regelmatig een luchtwegverwijder? Gebruik die dan zo mogelijk vlak voor de nedocromil. De luchtwegverwijder maakt de luchtwegen ‘ruimer', waardoor nedocromil dieper in de longen kan komen.

    Hoe lang?
    Binnen 4 weken zult u merken dat u minder erg en minder vaak benauwd bent. Pas na 1-2 maanden is het effect optimaal.

    Gebruik dit medicijn zolang u last heeft van benauwdheid en zolang de arts het voorschrijft.

  • Vergeten

    U gebruikt dit medicijn 2-4 keer per dag. Het is belangrijk dat consequent te doen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: duurt het nog meer dan een halfuur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan een halfuur? Sla de vergeten dosis dan over.

  • Verboden

    autorijden, alcohol drinken en alles eten?
    Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  • Wisselwerking

    Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

    Borstvoeding
    Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Maar de ervaring tot nu toe met het gebruik van dit medicijn door vrouwen die borstvoeding geven, laat geen schadelijke gevolgen voor het kind zien.

  • Stoppen

    Het kan 2-4 weken duren voor u effect van de inhalatie merkt. Stop daarom niet te snel als u twijfelt aan het nut van dit medicijn.

    Als u dit medicijn al meerdere weken gebruikt en u wilt stoppen, overleg dit dan met uw arts. Stop niet ineens, dan kunnen de benauwdheidsklachten terugkomen. Bouw daarom in een week tijd langzaam af.

  • Handelsinformatie

    Nedocromil is sinds 1986 internationaal op de markt. Voor inhalatie is het op recept verkrijgbaar in een inhalatiespray (aerosol) onder de merknaam Tilade.

    Het is ook verkrijgbaar in oogdruppels, zie hiervoor de tekst nedocromil in het oog.

Laatst gewijzigd op: 06 augustus 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Tilade? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen