Trekzalf

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Trekzalf

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Trekzalf
  Het werkzame bestanddeel in Trekzalf is ichthammol.

  Ichthammol remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling.

  Artsen schrijven het vooral voor bij chronisch eczeem. Het werd vroeger ook gebruikt bij steenpuisten.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  • Zeer onaangename geur. Breng het middel daarom bij voorkeur voor de nacht aan.
  • Sterke verkleuring van de huid en de haren. De verkleuring van de huid slijt na enige tijd af.

  Soms

  • Irritatie van de huid. De irritatie vermindert meestal gedurende de behandeling. Gebruik het medicijn NIET op open wonden, brand-, snij- of schaafwonden, op vochtig eczeem of in de buurt van de ogen. Overleg met uw arts als uw huid door het ichthammol-preparaat geïrriteerde raakt.
  • Na gebruik gedurende enkele maanden vooral als u het aanbrengt op sterk behaarde huid: ontsteking van de haarzakjes, waardoor een soort puistjes ontstaan.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid, zoals huiduitslag en jeuk. Neem dan contact op met uw arts. Deze overgevoeligheid kan ook pas na langdurig gebruik ontstaan.

  Langdurig gebruik

  • Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de veiligheid van ichthammol bij langdurig gebruik. Uit onderzoek is gebleken dat in ichthammol mogelijk kankerverwekkende stoffen zitten. Of mensen na langdurig gebruik van een teerproduct op de huid ook een verhoogd risico op kanker hebben, is tot nu toe nog niet vastgesteld. Als u dit medicijn langdurig gebruikt is controle door een huidarts raadzaam.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Smeer de zalf dun op. Bij een zalf is de huid dan vet, maar er blijft geen laagje over. Als u het te dik smeert, heeft u meer kans op bijwerkingen, terwijl de werking hetzelfde blijft of soms zelfs afneemt.
  • Zorg dat het medicijn NIET in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Komt het middel hier per ongeluk in terecht? Spoel dan direct met veel water.
  • Ichthammol maakt vlekken op kleding, beddengoed en dergelijke. Vlekken zijn er alleen enigszins uit te krijgen door te wassen op 90 °C. Dek de plekken eventueel af met een droog gaasje om vlekken te voorkomen.
  • Gebruik eventueel plastic handschoenen of een 'vingercondoom' om het middel aan te brengen. Zo voorkomt u verkleuring van de handen en vuile nagels. Een vingercondoom is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Door het met verband af te dekken voorkomt u dat de zalf op kleding komt en deze kan verkleuren.

  Wanneer?

  Eczeem

  • Vaak begint u met 2 keer per dag. Als de klachten minder worden gaat u over tot 1 keer per dag of om de dag.
  • Vanwege de geur van ichthammol kunt u dit medicijn het best voor de nacht aanbrengen.
  • Ga verder gewoon door met de vette crème die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

  Steenpuist

  • 2-3 keer per dag dun aanbrengen op de steenpuist.

  Hoe lang?
  De veiligheid bij gebruik gedurende meerdere maanden staat niet vast. Daarom schrijven artsen ichthammol bij voorkeur alleen voor korte tijd voor, als andere behandelingen tijdelijk niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld door bijwerkingen.

 • Vergeten

  Bij eczeem: Laat u bij het gebruik van dit medicijn leiden door de ernst van de eczeem. Gebruik het daarom als de aandoening verergert en gebruik minder als de eczeem zich heeft gestabiliseerd.

  Vaker dan eens in de 12 uur insmeren heeft geen zin, maar verhoogt wel de kans op bijwerkingen. Mocht u het middel er vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende wegsmeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Gebruik dit middel zeker niet tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

  Smeer het niet op of rond de tepels.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

 • Handelsinformatie

  Ichthammol wordt gemaakt door oliehoudende gesteenten te laten smeulen. Andere namen voor ichthammol zijn sulfobituminosum ammonicum en ichthyol. Ichthammol wordt al eeuwenlang gebruikt in huidpreparaten.

  Ichthammol is zonder recept verkrijgbaar in zalf onder de merknaam Trekzalf.
  Op recept is het verkrijgbaar in verschillende zalven, crèmes, pasta's en lotions die de apotheek zelf laat bereiden.

Laatst gewijzigd op: 19 juli 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Trekzalf? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen