-
Introductie
De werkzame stof in Xarelto is rivaroxaban.
Rivaroxaban is een antistollingsmedicijn.
Artsen schrijven het voor om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld bij heupoperaties en knieoperaties en om een beroerte of trombose te voorkomen bij bepaalde hartritmestoornissen.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Misselijkheid. De tabletten van 15 en 20 mg moet u met wat voedsel innemen. Bij de tabletten van 10 mg hoeft dat niet, maar als u last van misselijkheid heeft is dat wel raadzaam. U heeft dan minder last van misselijkheid.
- Bloeding na een operatie. Meestal moet u een aantal uren voor de ingreep met dit medicijn stoppen. Overleg hierover met uw arts.
- Vasthouden van vocht (oedeem).
- Koorts.
Zelden (bij gebruik na knie- of heupoperatie zeer zelden)
- Verhoogde kans op bloedingen. U merkt dat aan bloedneuzen, sneller bloeduitstortingen of blauwe plekken, ook zonder dat u zich hard stoot. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. In de volgende gevallen moet u direct een arts waarschuwen: bloed in de urine, bloederige diarree, bloedspugen, bloed opgeven bij het hoesten, bloeding in het oog, vaginale bloeding, en elke andere bloeding die niet wil stoppen. Zeer zelden kan deze bijwerking ontstaan door een tekort aan bloedplaatjes. Waarschuw daarom uw arts als de klachten niet overgaan of als u zich zorgen maakt. Als u een maag- of darmzweer heeft, is er meerkans op bloedingen die moeilijk te stoppen zijn. Door een maagbeschermend medicijn te gebruiken vermindert u dit risico. Overleg hierover met uw arts. Mensen met een darmontsteking (colitis ulcerosa) kunnen meer last krijgen van bloedverlies uit de dikke darm. Wanneer u dit merkt, of wanneer u meer klachten van uw darm krijgt, neem dan contact op met uw arts. Heeft u een bloedstollingsziekte, bijvoorbeeld hemofilie? U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
- Maagdarmklachten, zoals buikpijn, diarree of verstopping. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden of als u bloed bij de ontlasting ziet.
- Hoofdpijn, duizeligheid en flauwvallen.
- Bloedarmoede. Te merken aan extreme vermoeidheid, bleke huid en bleke slijmvliezen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
Zeer zelden
- Droge mond.
- Vermoeidheid en een zwak gevoel.
- Kans op een hersenbloeding (beroerte). Heeft u al eerder een hersenbloeding gehad? U heeft dan meer kans om opnieuw een hersenbloeding te krijgen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Mensen met hoge bloeddruk hebben ook meer kans op een hersenbloeding. Als u dit medicijn gebruikt zal de arts uw bloeddruk regelmatig controleren en zo nodig medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen. Heeft u plotseling last van een verdoofd gevoel of zwakte, vooral als u dat aan één kant van het lichaam heeft, plotselinge verwardheid, moeite met lopen of coördinatie, plotselinge ernstige hoofdpijn of duizeligheid? Waarschuw dan direct een arts.
- Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, ogezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw bij deze klachten uw arts.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor rivaroxaban. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer per dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis, bijvoorbeeld ‘s ochtends en 's avonds bij het eten.Als u geopereerd bent aan uw heup of knie: u begint meestal 6 tot 10 uur na de operatie.
Hoe lang?
Hoe lang u dit medicijn moet gebruiken hangt af van uw situatie:- om trombose na knieoperaties te voorkomen: meestal gedurende 2 weken na de operatie;
- om trombose na heupoperaties te voorkomen: meestal gedurende 5 weken na de operatie;
- om een trombosebeen te behandelen: meestal 2 keer per dag gedurende 3 weken, en daarna 1 keer per dag gedurende minstens 3 maanden of langer;
- om trombose of een beroerte bij hartritmestoornissen te voorkomen: in het algemeen moet u dit medicijn uw leven lang gebruiken.
-
Vergeten
Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent gebruikt.
Het hangt af van welke dosering u gebruikt, wat u moet doen als u een tablet hebt vergeten.
U gebruikt 1 keer per dag 1 tablet: bent u een tablet vergeten en ontdekt u het dezelfde dag? Neem de tablet direct in en neem de volgende dag de tablet op het gebruikelijke moment. Neem nooit 2 tabletten op een dag.
U gebruikt 2 keer per dag 1 tablet van 15 mg, zoals bij trombosebeen: bent u een tablet vergeten en ontdekt u het dezelfde dag? Neem de tablet direct in, zelfs als het bijna tijd is voor de volgende tablet. U mag een dubbele dosis innemen, als u maar niet meer dan 2 tabletten in totaal per dag gebruikt. De volgende dag gaat u weer door met het gebruikelijke schema.
-
Verboden
autorijden?
Dit medicijn kan in zeldzame gevallen duizeligheid veroorzaken. Is dat bij u het geval? Rijd dan geen auto.alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Andere medicijnen kunnen het effect op de bloedstolling versterken, zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruik deze medicijnen alleen samen met rivaroxaban als uw arts de combinatie bewust heeft voorgeschreven.
- De ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Als u toch rivaroxaban samen met een ontstekingsremmende pijnstiller moet gebruiken, wees dan extra alert en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
- Rifampicine, een middel tegen onder andere tuberculose. De hoeveelheid rivaroxaban in het bloed kan afnemen door rifampicine. Overleg hierover met uw arts. U krijgt mogelijk een ander medicijn.
Er zijn medicijnen waardoor de hoeveelheid rivaroxaban in het bloed kan stijgen. Hierdoor is niet alleen de werking sterker, maar zijn ook de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u een van deze combinaties voorgeschreven heeft gekregen.
- De medicijnen tegen schimmelinfecties ketoconazol, itraconazol, voriconazol en fluconazol. Dit geldt niet voor medicijnen voor op de huid met ketoconazol. Als u een kuur van een eenmalige dosis fluconazol gebruikt, kunt u het ook zonder problemen gebruiken.
- De antibiotica claritromycine en erytromycine. Dit geldt niet voor medicijnen voor op de huid.
- Ritonavir en lopinavir, medicijnen tegen hiv-infectie.
- Boceprevir en telaprevir, medicijnen tegen hepatitis C.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. -
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer 12 tot 24 uur aan.
-
Handelsinformatie
Rivaroxaban is sinds 2008 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Xarelto in tabletten.
Alles over Xarelto
Powered by:
Laatst gewijzigd op: 12 november 2013
Herhaalrecept
Gebruikt u Xarelto? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen