Xgeva

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Xgeva

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Xgeva is denosumab.

  Denosumab remt de botafbraak en versterkt de botten.

  Artsen schrijven het voor bij botontkalking (osteoporose) en bij sommige vormen van kanker waarbij botverlies optreedt of een verhoogde risico op botbreuken bestaat.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Gebruik bij botontkalking bij vrouwen en bij mannen met prostaatkanker (lage dosering, zoals Prolia®)

  Zelden

  • Infecties van de urinewegen of de luchtwegen. Zeer zelden oorinfecties. Raadpleeg uw arts bij buikpijn, pijn bij het plassen, vaak moeten plassen, hoesten, benauwdheid of oorpijn.
  • Maagdarmklachten, zoals verstopping. Gebruik vezelrijke voeding en drink minstens 1.5 liter vocht per dag. Blijft u verstopping houden, raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden ontsteking van uitstulpingen van de darmwand (diverticulitis). Raadpleeg uw arts bij buikpijn, braken, een opgezette buik of koorts.
  • Pijn, tintelingen of een doof gevoel in de benen (ischias). Ook kan pijn in de armen ontstaan. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Wazig zien. Dit kan komen door vertroebeling van de ooglens (staar). Waarschuw uw arts, als u dit merkt.
  • Huiduitslag, zeer zelden jeuk, een rode of droge huid of een ernstige huidinfectie (cellulitis). Waarschuw uw arts, als u last krijgt van een gezwollen rode plek, meestal op het onderbeen, die heet en gevoelig aanvoelt.

  Zeer zelden

  • Te weinig calcium in het bloed. Dit komt vaker voor bij mensen met een verminderde nierwerking. U kunt dit voorkomen door voldoende calcium (kalk) en vitamine D te gebruiken tijdens de behandeling. U merkt deze bijwerking aan tintelingen in lippen, tong, vingers of voeten, verwardheid, spierpijn, spierkramp of stijve spieren, epileptische aanvallen en hartkloppingen. Waarschuw uw arts als u dit merkt.
   Artsen zullen patiënten die een hoge dosering gebruiken (Xgeva) voor gebruik controleren op de hoeveelheid calcium in hun bloed. Meestal zullen zij ook calcium en vitamine D erbij moeten gebruiken.
  • Aanhoudende pijn in de kaak, door beschadiging van de kaakbotten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen eerder uitvallen. Voor u denosumab gaat gebruiken is het raadzaam uw gebit goed te laten controleren. Tijdens het gebruik van denosumab is het beter geen tandheelkundige ingrepen te ondergaan, behalve als strikt noodzakelijk. Poets en flos regelmatig uw tanden.
  • Nieuwe of ongewone pijn in de dij, heup of lies. Raadpleeg meteen uw arts als u hier last van heeft. U kunt een kleine breuk of scheurtje in het heupbot hebben door dit medicijn, dit moet worden onderzocht. Vaak zal uw arts adviseren te stoppen met dit medicijn in afwachting van de uitslag van het onderzoek.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht, tong of lippen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor denosumab. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Gebruik bij kanker met uitzaaiingen naar de botten (hoge dosering, zoals Xgeva®)

  De bijwerkingen zoals hierboven genoemd kunnen vaker voorkomen. Bovendien zijn er extra bijwerkingen gemeld.

  Soms

  • Kortademigheid.
  • Diarree.

  Zelden

  • Te weinig fosfaat in het bloed. U merkt dit aan spierzwakte. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.
  • Zweten.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  Prolia
  De injectie kunt u zelf toedienen of door een arts of verpleegkundige laten toedienen. De beste plaats voor de injectie is de bovenkant van uw dijen of uw buik. In de verpakking zit een sticker, die u kunt gebruiken om uzelf eraan te herinneren wanneer het weer tijd is voor de volgende injectie.

  Gebruik de injectie alleen als de vloeistof helder is. De injectie moet in de koelkast worden bewaard. Voor gebruik moet u de injectie op kamertemperatuur laten komen.

  Xgeva
  De arts of verpleegkundige zal de injectie toedienen. De beste plaats voor de injectie is uw dij, buik of bovenarm.

  Wanneer?
  Prolia: eenmaal in de 6 maanden
  Xgeva: eenmaal in de 4 weken

  Hoe lang?
  De arts zal elke 5 jaar bepalen of voortzetten van de behandeling nog steeds zinvol is.

 • Vergeten

  Dien de injectie zo snel mogelijk toe en verschuif de volgende dosis.

 • Verboden

  alles eten, autorijden en alcohol drinken?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET als zwanger bent of u binnenkort wilt worden. In theorie kan dit medicijn het calciumgehalte bij het ongeboren kind verstoren. Dit effect kan nog lang na toedienen van de injectie voortduren. Overleg met uw arts voor u met dit medicijn begint.

  Gebruikt u dit medicijn al en heeft u een kinderwens? Overleg dan ook met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Voor een goede bescherming van uw botten is het meestal nodig dat u jarenlang een medicijn tegen botontkalking gebruikt. Overleg met uw arts, als u wilt stoppen met dit medicijn.

 • Handelsinformatie

  Denosumab is sinds 2010 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injectie onder de merknamen Prolia en Xgeva.

Laatst gewijzigd op: 02 april 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Xgeva? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen