Zelboraf

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Zelboraf

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Zelboraf is vemurafenib.

  Vemurafenib is een tyrosinekinaseremmer. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy').

  Artsen schrijven het voor bij een bepaalde vorm van huidkanker, namelijk melanoom.

 • Bijwerkingen

  Door de lijst van bijwerkingen kan het lijken dat het middel erger is dan de kwaal. Maar de bijwerkingen komen lang niet bij iedereen in dezelfde mate voor. Bovendien gaan de bijwerkingen na de chemokuur meestal geleidelijk over.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Misselijkheid. Soms verminderde eetlust, braken, diarree, verstopping en smaakstoornissen. Zeer zelden afname van lichaamsgewicht. Bij misselijkheid schrijft de arts hiervoor een medicijn voor. Mogelijk helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes.
  • Haaruitval en kaalheid.
  • Overgevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven.
   Blijf dus uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer zonnebrandmiddel op met een sunblock van minimaal factor 30, gebruik lippenbalsem met minstens factor 30, ga niet onder de zonnebank.
  • Vermoeidheid en een zwak gevoel.
  • Gewrichtspijn, soms spierpijn, rugpijn, pijn in armen en benen.
  • Huiduitslag, zoals rode bultjes of rode vlekken op de huid. Soms jeuk en droge huid. Zelden puistjes. Waarschuw uw arts zodra u huidveranderingen opmerkt, omdat soms ook ernstige huidbijwerkingen kunnen ontstaan (Zie Soms en Zelden).

  Soms

  • Hoofdpijn
  • Hoesten of koorts
  • Vasthouden van vocht. U merkt dit aan dikke enkels of voeten. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Goedaardige gezwellen van de huid en ouderdomswratten. Waarschuw uw arts zodra u huidveranderingen bemerkt, omdat soms ook ernstige bijwerkingen op de huid kunnen ontstaan. Uw arts zal controleren of het om goedaardige gezwellen gaat.
  • Abnormale eeltvorming op de huid (hyperkeratose) of lichtbruine ruwe plekken op de huid (actinische keratose). Deze komen vooral voor op de huid die veel in zonlicht komt, zoals van het gezicht en de handrug. De plekjes kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Veel ouderen hebben deze plekken. Zelden kan deze huidaandoening ontaarden in kanker. De plekken veranderen dan van grootte, gaan ontsteken of gaan pijn doen. Waarschuw uw arts zodra u huidveranderingen bemerkt.
  • Huidkanker. Ongeveer 1 op de 5 mensen die dit medicijn gebruiken krijgt huidkanker van het type plaveiselcel-carcinoom. In zeldzame gevallen ontstaat huidkanker van het type basaalcel-carcinoom. Deze typen huidkanker zijn goed te behandelen door het weg te snijden uit de huid. Als dit op tijd gebeurt, is de kans op uitzaaiing gering. Daarom is het belangrijk elke huidverandering direct te melden aan de arts.

  Zelden

  • Het hand-voet-syndroom. Hierbij raken de handen en voeten rood en opgezwollen met pijn, tintelingen, kloven en zweertjes. Waarschuw uw arts als u deze verschijnselen krijgt.
  • Oogproblemen. U merkt dit aan onscherp of wazig zien, donkere vlekken in het gezichtsveld en zelden ook ontstekingsverschijnselen zoals roodheid van het oog en pijn in of rond het oog. Uw arts zal uw ogen regelmatig controleren.

  Zeer zelden

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier kans op. Uw arts zal uw hartritme controleren en eventuele veranderingen beoordelen. Soms is het nodig dit medicijn tijdelijk te stoppen tot het hartritme weer normaal is.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er zwelling van lippen, gezicht of tong, benauwdheid of flauwvallen. Waarschuw dan meteen een arts.
   Zelden ontstaat een ander soort ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaarvorming op de huid, in de mond of op de geslachtsdelen, zwelling in het gezicht, ontstoken ogen of koorts. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag of koorts bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor vemurafenib. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Neem contact op met uw verpleegkundige of arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen. Soms is het nodig om de dosering aan te passen zodat de bijwerkingen verminderen. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.

  Bespreek ook met uw arts of verpleegkundige als u zich zorgen maakt over bijwerkingen. Ervaart u andere bijwerkingen dan die hierboven staan? Meld dat dan aan uw apotheek, arts of verpleegkundige.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Neem de tabletten in met een half glas water. Slik de tablet in zijn geheel door, zonder kauwen of fijnmaken.

  Wanneer?
  Meestal gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, verspreid over de dag. Bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds. U kunt dit medicijn met of zonder voedsel innemen, maar het is niet goed het medicijn elke keer op een lege maag in te nemen.

  Als u misselijk bent, helpt het soms om dit medicijn na de maaltijd of met wat voedsel in te nemen.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt voor iedere individuele patiënt afzonderlijk hoelang hij het medicijn nodig heeft.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis vergeten, neem deze dan zo snel mogelijk in. Maar slik geen dubbele dosis.

  U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Bel uw verpleegkundige of arts.

 • Verboden

  autorijden?
  Dit medicijn kan vermoeidheid en oogklachten veroorzaken. Rijd geen auto als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op de maag en darmen. Gebruik daarom liever geen alcohol tijdens de kuur en zolang u last heeft van uw maag en darmen.

  alles eten?
  U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

  Op deze site kunt u onder ‘Klachten & ziektes’, ‘Maagklachten’ adviezen vinden voor mensen met maagklachten.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit medicijn NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is een kans dat het aangeboren afwijkingen bij het kind veroorzaakt. Gebruik daarom een goede anticonceptie tijdens de behandeling tot en met 6 maanden na stoppen met het gebruik.

  Borstvoeding
  Geef GEEN borstvoeding als u dit medicijn moet gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het bijwerkingen bij het kind zal geven.

 • Stoppen

  Een behandeling met dit medicijn is zwaar en kan moeilijk vol te houden zijn, ook al helpt het u de ziekte te verslaan. Wordt de behandeling u te zwaar, bespreek dat dan met uw arts of verpleegkundige. Samen kunt u de bijwerkingen bespreken en kijken of er alternatieven zijn.

 • Handelsinformatie

  Vemurafenib is sinds 2011 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Zelboraf.

Laatst gewijzigd op: 19 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Zelboraf? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen