Zoladex

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Zoladex

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Zoladex
  De werkzame stof in Zoladex is gosereline.

  Gosereline behoort tot de groep geneesmiddelen die hypothalamus-hormonen worden genoemd. Het remt de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen.

  Artsen schrijven dit middel voor bij endometriose, prostaatkanker, borstkanker en een vleesboom.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, vooral in het begin van de behandeling kunnen klachten waarvoor u gosereline voorgeschreven heeft gekregen verergeren

  • Bij prostaatkanker: tijdelijke activering van de tumor, waardoor klachten ontstaan als problemen met plassen, botpijn en spierzwakte.

  Door verminderen van vrouwelijke en mannelijke geslachthormonen kunnen een aantal klachten ontstaan.

  • Opvliegers, zweten en prikkeling van de huid. Deze klachten gaan na enige tijd vanzelf weer over.
  • Seksuele klachten, zoals droge vagina, pijn bij het vrijen, impotentie en minder zin in vrijen.
  • Verandering van borstgrootte bij de vrouw en borstvorming bij de man.

  Zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Als u dit middel in de toekomst niet meer mag gebruiken, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor gosereline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Pijn, irritatie en bloeduitstorting op de injectieplaats.
  • Gewichtstoename.
  • Hoofdpijn, pijn aan gewrichten en wisselende stemming.

  Zeer zelden

  • Bij de vrouw: de eerste weken onttrekkingsbloedingen (vergelijkbaar met de menstruatie) en na enkele weken doorbraakbloedingen (‘spotting`). Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

  Na een aantal maanden

  • Verlies van botweefsel (osteoporose). De botten worden dan brozer, waardoor deze eerder breken. Vooral op oudere leeftijd zal het gebruik van gosereline het natuurlijke afbraakproces van de botten versterken. Maar ook wanneer u de gosereline op jonge of middelbare leeftijd gebruikt, heeft u op latere leeftijd meer kans op botontkalking. Het is daarom belangrijk veel kalk te gebruiken (in de vorm van zuivelproducten of eventueel als tabletten). Ook lichaamsbeweging zorgt voor een actieve opbouw van de botten.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Uw arts zal het implantatiestaafje met behulp van een injectie onder de huid inbrengen. Meestal in de huid van de buik.

  Wanneer?

  • Bij endometriose: één keer per vier weken zal een nieuw implantatiestaafje worden ingebracht. Ter voorbereiding op een operatie wordt twee keer een staafje geïnjecteerd met een tussenpoos van vier weken. De operatie vindt dan plaats binnen twee weken na het inbrengen van het tweede staafje.
  • Bij borstkanker: één keer per vier weken zal een nieuw implantatiestaafje worden ingebracht.
  • Bij prostaatkanker: afhankelijk van de dosering wordt één keer per vier weken of één keer per twaalf weken een nieuw staafje ingebracht.

  Hoe lang?
  Afhankelijk van de reden waarvoor u het gebruikt, kunt u gosereline gedurende enkele maanden tot jaren gebruiken.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap.
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Gosereline kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit middel en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding.
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of gosereline in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

 • Stoppen

  Nee, u kunt niet zomaar stoppen met een behandeling met gosereline. Als u te vroeg stopt met de behandeling kunnen uw klachten verergeren of kunnen kankercellen weer gaan groeien. Wilt u stoppen, overleg dan altijd eerst met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Gosereline is sinds 1987 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zoladex. Het is verkrijgbaar in een implantatiestaafje voor onder de huid.

Laatst gewijzigd op: 06 mei 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Zoladex? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen