-
Algemeen
Angina pectoris is een aanval van drukkende pijn op de borst die meestal uitstraalt naar de linker arm of de kaken. Angina pectoris ontstaat als de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Het wordt ook wel hartkramp genoemd.
De belangrijkste oorzaak van angina pectoris is een vernauwing van de kransslagaderen (aderverkalking) waardoor minder bloed - en daarmee minder zuurstof - naar het hart stroomt. De aanval ontstaat als het hart harder moet gaan werken door bijvoorbeeld inspanning, stress, emoties, na een zware maaltijd of bij de overgang van warmte naar kou.
Een aanval van pijn op de borst betekent niet automatisch dat u een hartinfarct krijgt. Veel mensen leven jarenlang met angina pectoris zonder dat een hartinfarct ontstaat. Als uw arts nog geen diagnose heeft gesteld, dient u bij pijn op de borst wel altijd direct contact op te nemen met uw huisarts!
-
Herkennen
Angina pectoris is een pijnlijk, drukkend gevoel op de borst dat optreedt bij inspanning of emoties en dat verdwijnt als u even rust. De pijn kan naar de hals, kaak, schouder of arm trekken.
-
Zelf doen
Als uw arts de diagnose angina pectoris heeft gesteld, kunnen de volgende adviezen nuttig zijn om de klachten te verminderen of om (verdere) aderverkalking tegen te gaan.
- Neem rust bij een aanval van pijn, dan kan het hart zich herstellen.
- Stop beslist met roken.
- Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen.
- Houd de conditie van uw hart en bloedvaten op peil door regelmatig te bewegen. Ga bijvoorbeeld drie tot vijf keer per week wandelen, fietsen of zwemmen. Doe dat zonder te forceren. Dat wil zeggen: u moet tijdens de inspanning voldoende adem over houden om te kunnen praten. Neem rust zodra u klachten krijgt.
- Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.
- Eet gezond, dat wil zeggen voldoende groente en fruit, wees zuinig met vet, zout en zoetigheid.
- Bel onmiddellijk de huisarts als de klachten in rust optreden of niet overgaan (zelfs niet door uw medicijnen). Als een aanval niet overgaat kan dat op een hartinfarct wijzen. Meestal voelt u zich dan ook misselijk, klam en zweterig.
- Neem contact op met de huisarts als de klachten in korte tijd verergeren.
Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap: Angina pectoris.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 13 september 2005. -
Medicijnen
Vasodilatantia
Vasodilantia of bloedvatverwijdende middelen zijn middelen die (binnen enkele minuten) een aanval van hartkramp kunnen opheffen. Om een acute aanval op te heffen, worden tabletten of spray voorgeschreven die onder de tong worden gebruikt. Deze werken snel en kort. Ter voorkoming van een aanval van hartkramp worden gewone tabletten voorgeschreven die u elke dag moet innemen. Deze werken lang.
Voorbeelden zijn:- voor de behandeling van een acute aanval: isosorbidedinitraat en nitroglycerine voor onder de tong;
- om een aanval te voorkomen (chronisch gebruik): isosorbidedinitraat, isosorbidemononitraat, nicorandil en nitroglycerine pleister.
Bètablokkers
Bètablokkers zijn middelen die de bloeddruk verlagen, de hartslag vertragen en de zuurstofbehoefte van het hart verminderen. Hierdoor ontstaat er minder snel een zuurstoftekort in de hartspier en kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen. Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, labetalol, metoprolol, oxprenolol, pindolol, propranolol en sotalol.
Calciumblokkers
Calciumblokkers zijn middelen die de bloeddruk verlagen en de zuurstofbehoefte van het hart verminderen. Hierdoor ontstaat er minder snel een zuurstoftekort in de hartspier en kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen. Voorbeelden zijn amlodipine, diltiazem, felodipine, nifedipine (vertraagde afgifte), nisoldipine en verapamil.Ivabradine
Ivabradine vertraagt de hartslag. Het hart heeft dan minder zuurstof nodig, ontstaat er minder snel een zuurstoftekort in de hartspier en kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen.
Antistollingsmiddelen
Antistollingsmiddelen remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een hartinfarct verkleind. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, clopidogrel, prasugrel en ticagrelor.
Fondaparinux
Fondaparinux vermindert het samenklonteren van bloed. Het wordt gebruikt bij een ziekenhuisopname door een speciale vorm van angina pectoris, de instabiele angina pectoris. Dit ontstaat door een bloedpropje en kan leiden tot een hartinfarct. Fondaparinux remt de vorming van bloedstolsels en vermindert de kans op een hartinfarct.
Alles over Angina pectoris
Powered by:
Gerelateerde videos
Beta-blokkers
Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.
Beta-blokkers
Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.
Bekijk video