Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Angstgevoelens en gespannenheid

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten, en is dus een nuttige vorm van zelfbescherming. Soms is iemand angstig terwijl daar weinig aanleiding voor is: bijvoorbeeld als u niet naar buiten durft, of geen boodschappen durft te doen in een drukke winkel. We spreken dan van een angststoornis.

  Als u steeds angstig bent, kan dat heel hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Misschien vermijdt u de situatie waar u bang van wordt. Dit heet vermijdingsgedrag. Dan bent u wel minder angstig, maar u doet niets aan de aanleiding van uw angst. Het probleem blijft bestaan.

 • Herkennen
  Angst geeft vaak klachten als hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en prikkelbaarheid. Hevige angst kan leiden tot hartkloppingen, benauwdheid, zweten, pijn op de borst, trillen, het gevoel flauw te vallen of tintelingen in de ledematen.

 • Zelf doen
  • Praat over uw angsten met mensen in uw omgeving.
  • Probeer na te gaan of er een speciale aanleiding voor uw angst is.
  • Probeer angstige situaties niet te vermijden; wanneer u niet meteen wegloopt voor wat u angstig maakt, zult u merken dat de angst na een tijdje afzakt.
  • Als u erg angstig bent of hierover vragen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.
  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap: Angststoornissen.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 september 2005. • Medicijnen
  Benzodiazepinen
  Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

  Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst. Bij aanvallen van paniek of angst, of bij dwangstoornissen (obsessies) zijn ze minder goed werkzaam. Voorbeelden zijn alprazolam, bromazepam, chloordiazepoxide, clobazam, clorazepinezuur, diazepam, ketazolam, lorazepam, medazepam, nordazepam, oxazepam, prazepam en temazepam.

  Tricyclische antidepressiva
  Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeeld is clomipramine.

  Serotonineheropnameremmers
  Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.

  Venlafaxine
  Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Het vermindert algemene angstgevoelens en gespannenheid. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

  Duloxetine
  Duloxetine regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst.

  Sint-janskruid
  Er is niets bekend over de werkzaamheid van sint-janskruid bij angststoornissen.

  Bètablokkers
  Bètablokkers vertragen de hartslag. Hierdoor worden hartkloppingen en trillen minder. Bètablokkers werken dus niet tegen de angst zelf, maar kunnen wel de verschijnselen maskeren. Bètablokkers worden gebruikt bij ernstige examenvrees en plankenkoorts. Voorbeelden zijn oxprenolol en propranolol.

  Valeriaan
  Valeriaan is een kruidenmiddel. Het heeft een licht kalmerende werking wanneer u angstig of gespannen bent.

  Buspiron
  Buspiron dempt emoties en werkt daardoor kalmerend bij angst of gespannenheid. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

  Pregabalin
  Pregabalin beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Hierdoor vermindert het angstgevoel.

  Kamille
  Kamillethee of kamilledruppels worden soms gebruikt bij nervositeit.

Gerelateerde videos

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Bekijk video

Beta-blokkers

Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.

Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.

Bekijk video