Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Fenomeen van Raynaud

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij het fenomeen van Raynaud zijn de vingers en tenen slecht doorbloed. Dit treedt op in korte aanvallen van slechts enkele minuten. Hierna neemt de doorbloeding weer toe en is de aanval over. Kou of emotie lokken vaak een aanval uit, maar ook langdurige trillingen (bijvoorbeeld machinewerkzaamheden) kunnen een aanval veroorzaken.

  Het fenomeen van Raynaud komt voor bij gezonde mensen, maar het kan ook een symptoom zijn van een andere (reumatische) ziekte. De oorzaak is onbekend. Roken verergert de klachten.

 • Herkennen

  Bij kou of afkoeling, bij emoties, spanningen of trillingen krijgt u klachten van koude, dove en soms pijnlijke vingers of tenen. Ze zien dan wit. Na enkele minuten, als de doorbloeding weer toeneemt, worden de vingers of tenen blauw en later weer rood. Dan ontstaat er een tintelend gevoel in de vingers of tenen en soms zwelling. Een aanval is meestal na enkele minuten over.

 • Zelf doen
  • Zorg voor warme handen en voeten. Afkoeling of koude kan een aanval uitlokken. Draag handschoenen en warme sokken.
  • Stop met roken.
  • Probeer erachter te komen wat bij u de aanvallen uitlokt. Dan kunt u proberen die situaties te vermijden.
  • Er zijn veel medicijnen die u beter niet kunt gebruiken als u het fenomeen van Raynaud heeft. Als u (nieuwe) medicijnen gebruikt, vraag dan of ze een aanval uitlokken.


  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 20 juli 2006. • Medicijnen

  Nifedipine
  Nifedipine verwijdt de verkrampte bloedvaten, hierdoor zal het aantal, de ernst en de duur van de aanvallen van pijnlijke, koude vingers en tenen verminderen.

  Alfablokkers
  Alfablokkers verwijden de verkrampte bloedvaten en verminderen het aantal, de ernst en de duur van de aanvallen. Ze werken echter niet bij iedereen even goed. Voorbeeld is prazosine.

  Losartan
  Losartan verwijdt de verkrampte bloedvaten en kan het aantal en de ernst van de aanvallen verminderen. De werking is echter nooit goed aangetoond.

  Xantinolnicotinaat
  Xantinolnicotinaat verwijdt de verkrampte bloedvaten in de huid van de bovenste helft van het lichaam. De werking is echter nooit echt aangetoond.

  Sildenafil
  Sildenafil verwijdt de verkrampte bloedvaten. De werking is echter nooit goed aangetoond.

  Fluoxetine
  Fluoxetine kan het aantal en de ernst van de aanvallen verminderen. De werking is echter nooit goed aangetoond.