Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Migraine

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Migraine is een heftige, bonzende hoofdpijn in aanvallen. De pijn komt plotseling opzetten. Migraine ontstaat doordat de samenwerking van bloedvaten en zenuwvezels in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. De oorzaak is niet bekend. Aanleg speelt een rol.

  Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak, is ook niet bekend. Soms ontstaat een aanval na stress of na lang uitslapen. Vrouwen hebben soms aanvallen rond de menstruatie. Tijdens de zwangerschap en na de overgang komen de aanvallen in het algemeen minder vaak.
 • Herkennen
  • De pijn ontstaat plotseling.
  • De pijn zit aan één of beide kanten van het hoofd.
  • De pijn is hevig en bonzend, en verergert door inspanning.
  • De pijn gaat vaak samen met misselijkheid en overgeven.
  • U kunt fel licht en hard geluid slecht verdragen.
  • Dertig tot zestig minuten voor een aanval kunt u schitteringen, flitsen of golvende beelden zien.
  • U kunt tintelingen voelen aan één kant van het lichaam.
  • Een aanval duurt tussen de vier uur en maximaal drie dagen (gemiddeld ongeveer een dag).
 • Zelf doen
  • Vertel het anderen als u een migraineaanval heeft, en u moet gaan liggen of uw werk moet onderbreken.
  • Als u merkt dat bepaalde voedingsmiddelen een aanval uitlokken, probeer die dan te vermijden.
  • Houd een dagboek bij als u wilt weten wat de migraineaanval veroorzaakt.
  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.
 • Medicijnen
  Behandeling van een migraineaanval
  Onderstaande middelen worden voorgeschreven om een migraineaanval te bestrijden.

  Pijnstillers
  • Paracetamol. Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.
  • Paracetamol in combinatie met andere middelen. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers. Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen en naproxen.

  Middelen tegen de misselijkheid
  Middelen tegen de misselijkheid gaan de misselijkheid bij een migraineaanval tegen en verbeteren hierdoor de opname van de pijnstiller in het lichaam. De pijnstiller werkt daardoor effectiever. Middelen tegen de misselijkheid worden vaak voorgeschreven in combinatie met een pijnstiller. Als er kans bestaat op braken, worden zetpillen voorgeschreven. Voorbeelden zijn domperidon en metoclopramide.

  Triptan-antimigrainemiddelen
  Triptan-antimigrainemiddelen vernauwen de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remmen ze de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgen ze ervoor dat een 'pijnbericht' via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt. Hierdoor nemen de klachten geleidelijk af en de aanval duurt minder lang.

  Deze middelen worden alleen voorgeschreven als pijnstillers onvoldoende helpen. De toedieningsvorm van triptan-antimigrainemiddelen is afhankelijk van de ernst van een migraineaanval en of er misselijkheid op treedt. Voorbeelden zijn almotriptan, eletriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan en zolmitriptan.

  Ergotamine met coffeïne
  Ergotamine vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Coffeïne verbetert de opname van ergotamine in het lichaam. Deze middelen worden soms voorgeschreven als pijnstillers niet voldoende helpen en als u bovendien niet meer dan één aanval per week heeft.

  Voorkomen van aanvallen
  Wanneer u meer dan twee migraineaanvallen per maand heeft, kan met onderstaande geneesmiddelen worden geprobeerd die aanvallen te voorkomen.

  Bètablokkers
  De precieze werking van bètablokkers bij migraine is niet bekend. Wel weten we dat bètablokkers de overdracht van prikkels remmen die voor een migraineaanval kunnen zorgen. Ook zorgen bètablokkers voor minder aanmaak van stoffen die ontstekingsverschijnselen en pijn geven. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

  Pizotifeen
  Pizotifeen remt de effecten van bepaalde lichaamseigen stoffen, die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van migraine, af en vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd.

  Estradiol
  Sommige vrouwen hebben rond de mentruatie of in de stopweek van de anticonceptiepil last van migraine. Dit komt waarschijnlijk doordat de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam dan lager is dan in de rest van de maand.

  Estradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon, een oestrogeen. Estradiol zorgt ervoor dat de hoeveelheid hormonen niet te veel daalt, zodat deze vorm van migraine wordt voorkomen. Voorbeelden zijn estradiol pleister, estradiol om in te nemen.

  Topiramaat
  Topiramaat blijkt bij somige mensen het aantal migraineaanvallen te verminderen.

  Valproïnezuur
  Hoe valproïnezuur precies werkt bij migraine is niet bekend. Het wordt pas voorgeschreven als andere middelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen veroorzaken.

  Methysergide
  Methysergide vernauwt de bloedvaten die tijdens een migraineaanval verwijd zijn en remt de effecten van de lichaamseigen stof 'serotonine', dat een rol speelt bij het ontstaan van migraine. Methysergide wordt pas voorgeschreven als bètablokkers en pizotifeen onvoldoende helpen.

  Amitriptyline
  Amitriptyline remt lichaamseigen stoffen af die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van migraine. Het wordt pas voorgeschreven als bètablokkers en pizotifeen onvoldoende helpen.

  Flunarizine
  Flunarizine blijkt bij een beperkt aantal mensen het aantal migraineaanvallen te verminderen.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video

Beta-blokkers

Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.

Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.

Bekijk video

Migraine

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die door vaatproblemen wordt veroorzaakt. Meestal is de pijn het ergst aan de zijkanten van het hoofd, maar migraine kan zich ook aan…

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die door vaatproblemen wordt veroorzaakt. Meestal is de pijn het ergst aan de zijkanten van het hoofd, maar migraine kan zich ook aan één kant van het hoofd voordoen. De bloedvaten in het hoofd voorzien de schedel en de hersenen van bloed.

Migraine treedt op als deze bloedvaten opzwellen en zich verwijden, en zich snel daarna weer vernauwen. De pijnvezels in de bloedvatwanden worden geprikkeld en de zenuwen rondom de bloedvaten scheiden chemicaliën af, die pijnsignalen naar de hersenen sturen. De oorzaak van migraine is onbekend, maar onderzoekers vermoeden dat veranderingen in de bloedtoevoer en bepaalde biochemische veranderingen een rol spelen.

Migraine is een veel voorkomende chronische hoofdpijn. Een klassieke migraineaanval wordt voorafgegaan door een aura, dat is een reeks waarschuwingssignalen die wijzen op een ophanden zijnde migraineaanval. Bij gewone migraine doet zich geen aura voor. Migraine komt hoofdzakelijk bij vrouwen voor. Dat kan het gevolg zijn van hormonale veranderingen die samenhangen met de menstruatiecyclus.

Je moet een dokter raadplegen als de symptomen van migraine ernstig zijn, vaak voorkomen of vergezeld gaan van andere symptomen. Je kunt proberen het aantal migraineaanvallen te verminderen met preventieve medicijnen of door voedingsstoffen of andere factoren te vermijden die in het verleden migraineaanvallen hebben veroorzaakt.

Bekijk video