Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Neuspoliepen

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Neuspoliepen zijn uitstulpingen van het neusslijmvlies. Ze zitten in de neus. De poliepen zijn goedaardig, ze hebben niets te maken met kanker.

  Neuspoliepen groeien heel langzaam. Ze kunnen ontstaan als het neusslijmvlies langdurig ontstoken is. Neuspoliepen kunnen ook ontstaan door roken. Vaak speelt ook allergie een rol.

  Neuspoliepen geven niet altijd klachten. In dat geval hoeven ze niet behandeld te worden.

 • Herkennen

  U heeft last van een verstopte neus, een loopneus, vaak niezen of jeuk in de neus. De klachten duren langer dan enkele weken. Soms ruikt u minder goed.

 • Zelf doen

  Niet roken kan helpen om langdurige prikkeling van het neusslijmvlies te verminderen. Hierdoor wordt de groei van neuspoliepen geremd. Vaak helpt een bloedonderzoek om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen of prikkels.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.

 • Medicijnen

  Bijnierschorshormonen in een neusspray
  Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray remmen de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen wordt geremd en de klachten afnemen.

  Corticosteroïden worden ook gebruikt na het verwijderen van de neuspoliepen om te voorkomen dat deze weer terug komen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide, flunisolide, fluticason, mometason en triamcinolonacetonide.