Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over TIA (voorbijgaande lichte beroerte)

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Een TIA is een voorbijgaande (kleine) beroerte. Een bloedstolsel of vaatvernauwing sluit een bloedvat in de hersenen even af. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof. Anders dan bij een beroerte zijn de klachten binnen 24 uur weer verdwenen.

  Meestal zijn slechte bloedvaten de oorzaak van een TIA. Ouderdom ('aderverkalking'), een ongezonde levensstijl (roken), suikerziekte, te hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte tasten de kwaliteit van de bloedvaten aan.

 • Herkennen
  De symptomen ontstaan plotseling en kunnen zijn: verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond), verward spreken en denken, verlammingen aan een arm of been, minder goed zien, tintelingen, duizeligheid en sufheid.

 • Zelf doen
  Aan een TIA zelf kunt u niet veel doen. Neem contact op met uw huisarts, ook als de klachten alweer zijn verdwenen. U kunt wel de kans om (opnieuw) een TIA of een beroerte te krijgen verminderen door gezonder te leven.
  • Stop met roken.
  • Als u last hebt van overgewicht, probeer dan af te vallen.
  • Eet elke dag minstens 200 gram groente en twee stuks fruit.
  • Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.
  • Zorg voor voldoende beweging en ontspanning.
  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over TIA.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006. • Medicijnen
  Antistollingsmiddelen
  Zij remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een TIA en op een beroerte verkleind. Voorbeelden zijn acenocoumarol en fenprocoumon.

  Salicylaten
  Salicylaten hebben remmende werking op het samenklonteren van de bloedplaatjes en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een TIA en op een beroerte verkleind. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium.

  Dipyridamol
  Dipyridamol remt de samenklontering van de bloedplaatjes en vermindert zo het ontstaan van bloedpropjes in de bloedvaten. Hierdoor wordt de kans op een TIA en op een beroerte verkleind. Meestal wordt dipyridamol samen met één van bovengenoemde medicijnen, die ook de bloedstolling remmen, gebruikt.