Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Voorkomen van afweerreacties

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen

    Een afweerreactie is een ontstekingsreactie van het lichaam tegen lichaamsvreemd materiaal, zoals bacteriën en virussen, maar ook tegen bijvoorbeeld getransplanteerde nieren, longen of hoornvlies. Uw afweersysteem probeert dit af te stoten of op te ruimen, omdat het lichaam dit niet als ‘eigen` herkent.

    Een afweerreactie is ongewenst als er een orgaan wordt getransplanteerd. Het orgaan wordt dan afgestoten. Vaak zijn er daarom ‘afweerremmende` medicijnen nodig om afstoting te voorkomen.

    Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
    Laatst bijgewerkt: 13 september 2005.



  • Medicijnen

    Medicijnen tegen afweerreacties
    Deze groep medicijnen worden ook wel immunosuppresiva of afweeronderdrukkende middelen genoemd. Na een transplantatie is meestal een groot aantal medicijnen nodig om ervoor te zorgen dat het eigen afweersysteem het getransplanteerde orgaan niet afstoot. De meest gebruikte medicijnen om de afweer te onderdrukken zijn azathioprine, ciclosporine, mycofenolzuur, sirolimus, tacrolimus en thalidomide.

    Bijnierschorshormonen
    Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Ze worden, vaak in hoge doseringen, toegepast bij de profylaxe en behandeling van afstotingsreacties bij transplantatie. Meestal worden ze in combinatie met andere immunosuppresiva toegepast. Ze werken ook ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn dexamethason, methylprednisolon, prednisolon en prednison.

    Cyclofosfamide
    Cyclofosfamide remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor komen er minder afweerstoffen tegen het getransplanteerde orgaan vrij.