-
Algemeen
Bij de ziekte van Cushing maakt de bijnier te veel cortisol (een van de zogenaamde corticosteroïden). Dit hormoon zorgt onder andere voor een fit gevoel en een goede regeling van de bloedsuikerspiegel en speelt een belangrijke rol in de afweer.
De overproductie ontstaat doordat een kliertje in de hersenen, de hypofyse, te veel ACTH maakt. Deze stof ACTH geeft de bijnier 'opdracht' om cortisol te maken.
Ook een (goedaardig) gezwel in de bijnier zelf kan het syndroom van Cushing veroorzaken. Ten slotte kunnen medicijnen (bijvoorbeeld prednison) of langdurig en veel alcoholgebruik klachten geven die lijken op de ziekte van Cushing.
De ziekte van Cushing is zeldzaam. De ziekte komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen en begint meestal op jongvolwassen leeftijd.
-
Herkennen
De klachten zijn vaag en ontstaan geleidelijk. Door het teveel aan cortisol worden uw buik en gezicht dikker ('vollemaansgezicht'). U bent moe. U kunt vocht vasthouden, waardoor u nog dikker wordt. U heeft snel blauwe plekken, striemen in de huid en wondjes genezen slecht. Verder kunt u last hebben van hoge bloeddruk of suikerziekte (diabetes mellitus). Bij mannen kan een erectiestoornis optreden, bij vrouwen menstruatieklachten.
Door de vage klachten duurt het vaak lang voor de diagnose wordt gesteld. Uw arts kan de hoeveelheid cortisol in het bloed en de urine bepalen om te kijken of er sprake is van de ziekte van Cushing.
-
Zelf doen
U kunt hier zelf niets aan doen. Afhankelijk van de oorzaak is soms een operatie nodig. Neem contact op met uw huisarts, als u deze klachten herkent.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 6 januari 2009.
-
Medicijnen
Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Het wordt gebruikt als substitutietherapie bij bijnierziekten. Substitutietherapie betekent dat men een tekort aan een lichaamseigen stof aanvult met een medicijn. Dit is het geval bij de ziekte van Cushing, nadat de bijnieren zijn verwijderd. Voorbeelden zijn cortison, dexamethason, hydrocortison en prednisolon.
Remmers bijnierhormonen
De aanmaak van hormonen door de bijnieren wordt geremd door deze geneesmiddelen. Het wordt gebruikt als de oorzaak onduidelijk is, als een andere behandeling niet mogelijk is of als aanvulling op een andere behandeling. Voorbeelden zijn ketoconazol, metyrapon en mitotaan.
Alles over Ziekte van Cushing
Gerelateerde videos
Bijnierschorshormonen (Corticosteroïden)
De bijnieren maken deel uit van het hormoonstelsel en regelen hormoonspiegels in het lichaam. Het zijn kleine, piramidevormige klieren, bovenop beide nieren gelegen. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Cortisol heeft een groot aantal functies. De belangrijkste is dat extra cortisol kan worden geproduceerd als hulpmiddel bij de behandeling van infectie, trauma en emotionele spanning.
In bepaalde gevallen wordt gezond knieweefsel door het immuunsysteem als geïnfecteerd beschouwd en aangevallen door witte bloedcellen van het eigen lichaam, met een pijnlijke ontsteking als gevolg. Soms echter is zelfs de extra aanmaak van cortisol als reactie van het immuunsysteem niet voldoende.
Corticosteroïden zijn medicijnen die kunnen worden geïnhaleerd, oraal ingenomen, plaatselijk op de huid aangebracht of in een ader of onderhuids geïnjecteerd. Het zijn kunstmatig geproduceerde hormonen die sterk op cortisol lijken. Corticosteroïden verhinderen de aanval van witte bloedcellen op het weefsel en verminderen de aanmaak van ontsteking veroorzakende stoffen door immuuncellen.
Corticosteroïden worden vaak gebruikt voor de behandeling van ontstekingen en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes (SLE) en bepaalde ademhalingsziekten.
