Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ziekte van Paget

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  De botziekte van Paget is een chronische botziekte. Artsen noemen de ziekte osteïtis deformans. Het is een ontsteking in het bot, waardoor het bot vervormt. Meestal is sprake van een of twee botten die zijn aangedaan, bijna nooit het hele skelet.

  In het bot dat ziek is, is de botaanmaak en botafbraak verstoord. Het bot wordt sneller dan normaal afgebroken en opgebouwd. Dat gebeurt slordiger dan normaal: het bot wordt ruwer, minder stevig en kan vervormen.

  De botziekte van Paget is een zeer zeldzame ziekte, waarvan de oorzaak onbekend is. Meestal begint de aandoening tussen het 35e en 60e jaar.

 • Herkennen

  Veel mensen met deze ziekte hebben geen klachten. De ziekte wordt vaak bij toeval ontdekt door het maken van een röntgenfoto. Een botscan laat zien waar de ziekte actief is.

  U kunt last hebben van pijn in het bot, meestal is dat het bekken, de wervelkolom, de schedel of de lange pijpbeenderen van armen of benen. De pijn verdwijnt niet door rusten. Soms kunt u last hebben van moeheid.

 • Zelf doen

  Aan de ziekte zelf kunt u niets doen. Hiervoor zijn medicijnen nodig. Het belangrijkste advies is een balans zoeken tussen bewegen en rusten. Soms kan uw arts of fysiotherapeut hierbij helpen. De gewrichten en spieren dienen soepel te blijven, maar u moet de aangedane botten en gewrichten niet overbelasten.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 8 december 2009. • Medicijnen

  Bifosfonaten
  Bisfosfonaten binden aan het calcium in het bot en remmen hierdoor de afbraak van het bot. De snelheid van afbraak en opbouw van de aangetaste botten neemt af waardoor de botten sterker worden. Hierdoor zal de kans op botbreuken afnemen en de botpijn verminderen. Voorbeelden zijn pamidroninezuur, risedroninezuur en zoledroninezuur.